nieuws

Wereld herdenkt 11 september

ROTTERDAM - In grote delen van de wereld hebben mensen woensdag stilgestaan bij de aanslagen in de. Tijdens talloze diensten en plechtigheden, veelal in Amerikaanse ambassades, zijn de ongeveer 3000 slachtoffers herdacht.
In Australië, Nieuw-Zeeland en Azië kwam de zon op 11 september 2002 het eerst op en volgden de eerste ceremonies.
Duizenden Amerikaanse bedrijven gingen woensdag later open en hielden enkele minuten stilte. Het makelaarskantoor Cantor Fitzgerald sloot de hele dag de deuren. Het bedrijf verloor 658 van zijn 970 personeelsleden bij de aanslag op het World Trade Center. Veel ondernemingen voerden geen reclamecampagnes. Fox, het vierde tv-netwerk in de VS, zond geen reclamespotjes uit. Werknemers van American Airlines en United Airlines droegen herdenkingslintjes. Piloten vroegen de passagiers om een minuut stilte, zo meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg.
De Europese beurzen hielden enkele minuten stilte, evenals talloze grote bedrijven.
Ook het Russische parlement bleef even stil. De Russische president Poetin telefoneerde met zijn Amerikaanse collega Bush.
Duitsland concentreerde de herdenkingen in de Dom in Berlijn. Bondspresident Rau en bondskanselier Schröder waren daarbij.
Voor duizenden gelovigen in Rome veroordeelde paus Johannes Paulus II elke vorm van terreur.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan riep de wereld op samen te strijden tegen internationaal terrorisme. ,,Alles waarin we geloven, wordt bedreigd: respect voor het menselijk leven, gerechtigheid, tolerantie en democratie.''
In Londen was de officiële herdenking in St Paul's Cathedral, met premier Blair. Boven de zwaarbeveiligde Britse hoofdstad gold tijdens de dienst een vliegverbod. Bij de aanslagen in de VS kwamen 67 Britten om. Koningin Elizabeth stelde in een verklaring: ,,Iedere persoon die die dag omkwam was een zeer speciaal iemand: een zoon, een dochter, een vader, moeder, echtgenoot, vrouw, geliefde of vriend.'' Bij de Amerikaanse ambassade in Londen kreeg Groot-Brittannië een vieze, gescheurde Amerikaanse vlag overhandigd die een jaar geleden werd gevonden in de WTC-puinhopen. Daarmee wilden de Verenigde Staten hun waardering uitdrukken voor de Britse steun in het afgelopen jaar.
Veel Amerikaanse ambassades over de hele wereld hielden hundeuren woensdag om veiligheidsredenen gesloten, al gingen die vaak wel even op voor speciale diensten.
Ruim 125 zangkoren uit allerlei landen zongen rond het tijdstip van de eerste aanslag (kwart voor drie Nederlandse tijd) tegelijkertijd het Requiem van Mozart. In de lucht boven Parijs en Boedapest waren twee lichtbundels geprojecteerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl