nieuws

Stakingsbereidheid bij thuiszorg is groot

ROTTERDAM - Medewerkers in de thuiszorg hebben massaal besloten binnenkort te gaan staken. Dit doen ze omdat het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders niet is ingegaan op het ultimatum dat donderdagmiddag verliep. Rotterdam wil bij de aanbesteding van de thuiszorg meer kwaliteit voor minder geld, zo stellen de vakbonden.
Tijdens een bijeenkomst donderdagavond met ruim honderd thuiszorgmedewerkers bleek dat er een grote actiebereidheid is en zelfs staken vindt de meerderheid geen probleem. Voor sommigen kan daar niet snel genoeg mee worden begonnen.
Cliënten en medewerkers de dupe
“Onze grootste bezwaren zijn dat de gemeente wel kwaliteitseisen stelt, maar niet bereid is de prijs te betalen die daarvoor nodig is”, vertelt bestuurder Peter Wiechman van de Abvakabo FNV. “Dat betekent dat straks cliënten en medewerkers daar de dupe van worden. Straks hebben we nog maar één zorgaanbieder per deelgemeente. Hierdoor worden jarenlange relaties tussen thuishulp en cliënten doorbroken. Bovendien is er veel onzekerheid over hun baan.”
Ludieke acties en staking
Momenteel is het personeel in de thuiszorg nog bezig met een grote handtekeningenactie. Zo zijn ze zaterdag onder meer te vinden op de markt in het centrum. “Daarnaast gaan we nog andere ludieke dingen doen die we nog niet verklappen. Dit mondt allemaal uit in een grote manifestatie waarbij we de handtekeningen gaan aanbieden aan het college van B&W en rond die tijd houden we ook de staking. Dit gebeurt waarschijnlijk eind van de maand”, laat Wiechman weten.
Cliënten eens met staking
Hoewel ze mensen die hulpbehoevend zijn liever helpen, is de stakingsbereidheid groot. “Onze cliënten zeggen al maanden: jullie moeten de boel platgooien, dat is het enige waarmee je wat kunt bereiken.”
Omdat veel thuiszorgers elkaar maar weinig zien en niet iedereen op de hoogte is van de acties, kunnen mensen die zich nog niet hebben aangemeld dit doen via wijzijndethuiszorgrotterdam@gmail.com.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl