(advertentie)

Standbeeld Tom Poes krijgt vorm

Het standbeeld van stripfiguur Tom Poes begint vorm te krijgen. Kunstenares Tamyra Meesters maakt het beeld samen met haar zus Saskia als eerbetoon aan Marten Toonder, de geestelijk vader van de slimme kat. Het komt begin 2013 op het Noordereiland in Rotterdam te staan.

Het standbeeld komt op een garage in de Thorbeckestraat te staan, zodat het 'toeziet' op het huis waar Marten Toonder in 1912 ter wereld kwam. "Hij wijst ernaar: kijk, hier is Marten Toonder geboren", vertelt de kunstenares.

Scherven
Tamyra en Saskia Meesters maken hun Tom Poes van purschuim, bedekt met een laag porseleinen scherven. "In die scherven zitten heel veel verhalen van verschillende mensen", leggen de zussen uit. Het zijn brokstukjes van serviesgoed dat onder meer heeft toebehoord aan bewoners van het Noordereiland.

De stripverhalen over Tom Poes en Olivier B. Bommel brachten Marten Toonder vanaf het begin van de jaren 40 grote bekendheid. Hij geldt als een van de belangrijkste Nederlandse striptekenaars.

Video: De kunstenaars leggen de laatste hand van het beeld

Audio: Standbeeld Tom Poes krijgt vorm

Reacties

Bekijk onze spelregels voor het inzenden van een reactie >

en wat gaat dit geintje nu weer kosten voor de gemeente rotterdam

Zeur toch niet zo, telkens. Zulke dingen als dit beeldje voegen wat toe aan de omgeving.

IS er een keer een kunstwerkje waarvan je denkt, hier moet menig Rotterdammer op z'n minst een glimlach van om de mond krijgen want WIE kan hier nu wat op tegen hebben .. ? krijg je de eerste azijnzeiker alweer. Voor sommige mensen is echt elk nieuwsbericht een aanleiding om hun zure gal te spuien ..

Eerbetoon aan Marten Toonder, naast het beeld van de Artoonisten op de Blaak (hopelijk wel wat zichtbaarder zodra die markthal eenmaal gebouwd is), die Rotterdam op een onvergetelijke manier in zijn werk heeft verwerkt, en onze stad verrijkt met een paar onvergelijke karakters uit wereld van de strip en het beeldverhaal.

Leuk idee! Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijke resultaat eruit gaat zien

Sommige mensen hebben een te klein denkraam. Het beeldje zou bijvoorbeeld ook door particulieren betaald kunnen zijn.

Ik spoed mij nu naar huis voor een eenvoudige, doch voedzame maaltijd.

Een reactie, overduidelijk van een Heer van Stand ;-)

fantastisch. Een verijking voor de stad.