nieuws

De Lijnbaan viert zijn 60-jarige bestaan

ROTTERDAM - Wanneer je lekker aan het winkelen bent op de Lijnbaan in Rotterdam, realiseer je vast niet dat deze straat een rijke historie heeft. En hij bestaat zelfs al zestig jaar! De Lijnbaan is een experiment dat uitgroeit tot één van de bekendste architectuuricoon van de wederopbouw en inmiddels opgenomen is op de lijst van Rijksmonumenten.
Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 wordt het centrum van Rotterdam in één klap weggevaagd en bijna alle grote winkelstraten, de Hoogstraat, de Coolsingel en de Passage zijn verdwenen. De juweliers die gevestigd zijn aan het Oostplein, zijn dagen bezig met het terugvinden van hun zilver of goud. De Gemeentelijke Technische Dienst laat ongeveer 220 noodwinkeltjes bouwen aan onder andere de Coolsingel. In het centrum van Rotterdam is er een bouwverbod van kracht, in afwachting van het herbouwplan. De voorzitter van de Centrale Opbouwbelangen Rotterdam heeft het idee een winkelcentrum in laagbouw te bouwen. Niet het oude Rotterdam wordt herbouwd, maar er wordt een volledig nieuw concept ontwikkelt. Geen hoge winkelstraat, maar een ultiem moderne, brede lichte winkelstraat alleen voor voetgangers. Terwijl ze nog in het puin zitten gaan 66 Rotterdamse ondernemers het experiment aan.
Ir C. van Traa, de directeur van de Dienst van Stadsontwikkeling en Wederopbouw maakte de eerste tekeningen. Hierop verklaren de 66 firma’s zwart op wit dat ze aan de bouw van een autoloze laagbouw promenade willen deelnemen. Sommige winkeliers hebben hier bezwaar tegen, want hoe kunnen klanten je vinden als er geen verkeer door je straat komt?
Ook maken een paar winkeliers bezwaar bij het B&W tegen de naam, want een winkelstraat vernoemen naar het nederige beroep van een touwdraaier, dat is antipropaganda. Langzaam groeit bij de winkeliers de wil tot samenwerking. De eerste paal wordt geslagen op 10 juli 1952 en wordt uitgevoerd door de NV Dura Aannemings Mij.
Hier ontstaat winkelend Nederland, de Lijnbaan is de eerste winkelpromenade, met één kilometer aaneengeschakelde etalages, die sprookjesachtig verlicht worden. Al snel na de opening komen deskundigen uit de hele wereld naar de Lijnbaan kijken. De winkeliersvereniging Fifth Avenue bied de vereniging Winkelpromenade Lijnbaan zelfs een bokaal aan, die later aan het Rotterdams Museum geschonken is. De opzet wordt in vele steden opgevolgd. Iedere winkelier heeft een eigen pui en vitrines die de klant moeten verleiden om de winkel binnen te gaan. Zo’n vitrine is nog te zien bij juwelier Heetman, Lijnbaan 92, waar het pand en de luifel nog in oude staat zijn gebleven.
Op 21 februari wordt de eerste paal geslagen voor een belangrijke uitbreiding van de Lijnbaan tussen de van Oldenbarneveltstraat en Binnenweg. Hiermee komen er op de Lijnbaan zo’n honderd verschillende winkels. Aan het eind van de jaren zeventig waren al heel wat gerenommeerde namen uit de Lijnbaan verdwenen. Vooral de huurders krijgen het moeilijk. De vereniging gaat bezuinigen op verlichting, de bloemperken en de vogels, en ook op evenementen. De Lijnbaan krijgt een breder publiek. Het wordt minder chique maar menselijker.
De winkeliers en eigenaren op de Lijnbaan gaan in 1984 hun eigen weg. Na veel ambitieuze plannen voor een totale overkapping van de Lijnbaan wordt uiteindelijk in 1996 de originele luifels vervangen volgens een nieuw ontwerp van Van den Broek en Bakema.
Nu, in 2013, is er bijna niets meer te ontdekken van de voorgeschiedenis van de Lijnbaan. Van de 66 winkels blijven juwelier Heetman (anno 1916) en schoenenzaak Cinderella over. En zo verdwijnt, bijna ongemerkt, een belangrijk deel van de Rotterdamse geschiedenis; het verhaal van de Rotterdammers, hun idealen, hun fotomaterialen en ‘hun’ Lijnbaan.
Tijdens het 60-jarig jubileum is er aandacht voor dit belangrijke deel van de Rotterdamse geschiedenis in foto en film. Het wordt op 27,28 en 29 september gevierd met modeshows, een DJ en speciale feestelijkheden. De volledige programmering is terug te vinden op Facebook.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl