ENERGIETRANSITIE

Windturbines bij natuurgebied in Gorinchem: 'Dit kan niet. We moeten de natuur beschermen.'

Gorinchem wil tien windmolens bouwen. De gemeenteraad stemt dinsdagavond over de potentiële bouwlocaties van deze turbines. Een van de mogelijke plekken: natuurgebied De Avelingen. Een klein stukje groen waar tientallen broedvogels leven. Gorcummers Rik Pellikaan en Peter Verschoor gaan de strijd aan. "Dit kan niet. Deze turbines tasten de natuur en de skyline van onze mooie vestingstad aan."
Rik en Peter maken graag een wandeling door de natuur. De Avelingen is voor hen de plek bij uitstek. "We hebben niet zoveel natuur in Gorinchem." De heren hebben elkaar ontmoet tijdens zo'n wandeling met de hond. Nu trekken ze samen ten strijde om te voorkomen dat dit stukje natuur verdwijnt.
Een van de laatste rustige plekjes in Gorinchem waar tientallen vogels elk jaar hun nestje bouwen. "Dit is niet te verantwoorden naar toekomstige generaties", vindt Rik Pellikaan. Hij vreest ook dat vogels zich te pletter vliegen tegen de windturbines. "We moeten de natuur beschermen."
De tekst gaat verder na de video:
Gorinchemmers strijden tegen windmolenplannen bij natuurgebied
"Dit is een belangrijke plek voor Gorinchemmers, maar ook voor toeristen die de stad bezoeken. Je kan hier nog een mooie rustige wandeling maken." Als het gebied omringt wordt door torenhoge windmolens is dat wel voorbij, waarschuwt Peter. "Dit is echt onbegrijpelijk en ik snap niet dat je hier als Gorcummer mee in kunt stemmen."

Klimaatdoelen

Dinsdagavond wordt de 'Regionale Energiestrategie' besproken in de gemeenteraad. Het plan van Gorinchem en Molenlanden om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. In 2030 moet de C02-uitstoot met de helft zijn verminderd ten opzichte van 1990. Windmolens spelen hier een belangrijke rol in. Tijdens de vergadering wordt ook het 'windmolen zoekgebied' vastgelegd. De plek waar de windmolens mogelijk worden gebouwd.
Naast de Avelingen staat ook een smalle strook naast de A15 bij Gorinchem-Oost op de nominatie. Een locatie dicht bij de bebouwing. Rik en Peter raden politici aan om verder te zoeken. "Langs de A27 liggen grote grasvelden. Waar niemand er last van heeft." De Gorinchemmers spreken in tijdens de raadsvergadering en willen graag helpen met het zoeken naar andere opties.
Kaart met in het blauw de 'windmolen-zoekgebieden'
Kaart met in het blauw de 'windmolen-zoekgebieden' © Rik Pellikaan

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl