nieuws

Ontruiming Margrietstraat 'was een soort overval'

ROTTERDAM - De gemeente heeft de ontruiming van drie panden aan de Rotterdamse Margrietstraat volgens betrokkenen slecht aangepakt. ''Het was een soort overval'', zei Martine Coevert, de woordvoerster van een aantal getroffen bewoners.
De bewoners moesten vrijdagavond plots hun huizen uit, omdat de fundering instabiel is. Volgens Coevert kregen de getroffen buurtbewoners niet eerst een telefoontje, maar werden ze thuis verrast door de politie.
''Mensen zaten thee te drinken of televisie te kijken toen er op de deur werd gebonsd. Ze moesten binnen een half uur hun spullen pakken'', stelde de woordvoerster. Veel bewoners zouden daar erg van zijn geschrokken.
Taxi's
Er stonden bij de ontruiming taxi's gereed om de ontheemde Rotterdammers naar hotels te brengen, maar daar maakte niemand gebruik van. Alle getroffen bewoners zijn voorlopig naar familie of vrienden gegaan.
Coevert is verrast dat de gemeente pas volgende week naar vervangende woonruimte wil kijken. ''Dat hadden ze al moeten doen.'' Het probleem met de funderingen is al langer bekend, maar is onlangs verergerd door de sloop van een gebouw in de straat.
Organisatie
Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam laat weten dat ''niet lichtvaardig is besloten'' over de wijze waarop de evacuatie is georganiseerd. ''Je weet niet hoe mensen gaan reageren'', benadrukte de voorlichtster.
Juist omdat het nieuws over de ontruiming ''ontzettend heftig'' was, zou zijn besloten het persoonlijk over te brengen. ''We kunnen dan ook mensen helpen die slecht ter been zijn of huisdieren hebben'', aldus de woordvoerster.
Urgentieverklaring
De gemeente probeert te regelen dat getroffen bewoners een zogeheten urgentieverklaring krijgen. Met zo'n verklaring krijgen de ontheemde Rotterdammers bij het verhuizen voorrang op andere woningzoekenden in de regio.
''Wij waren natuurlijk al bezig met het zorgen voor urgentieverklaringen. Dat gaan we versnellen'', stelde de woordvoerster. ''Als dat volgende week lukt, kunnen bewoners onder begeleiding uitverhuizen.''
Geen verhuiswagens
Bewoners moeten dan om beurten hun huizen leeghalen. Als iedereen tegelijk verkast, zorgt dat volgens de gemeente voor gevaarlijke trillingen. Daarom mogen ook geen verhuiswagens worden ingezet.
De gemeentelijke toezichthouder op gebouwen, Adco Spiering, hamerde vrijdagavond al op de noodzaak van de ontruiming. De evacuatie ''het weekend overtillen'' was volgens experts echt geen optie, benadrukte Spiering.
'Niet te houden'
''De fundering ziet er zodanig slecht uit dat het bijna niet meer te houden is'', stelde de toezichthouder. De binnenmuren van de woningen staan volgens Spiering ''eigenlijk nergens meer'' op de fundamenten.
Daardoor kan het volgens de toezichthouder ''best wel eens zo zijn dat het hier ieder moment zou kunnen instorten.'' Of dat ook gaat gebeuren, is onduidelijk. Spiering: ''Dat kan niemand garanderen. Het kan ook dat het er over drie tot zes maanden nog net zo bijstaat als nu.''
Korte termijn
Spiering vreesde dat er tijdens het weekend iets zou gebeuren, terwijl de gemeente al op de hoogte was van het gevaar. Toch baalt hij van de korte termijn waarop bewoners hun huis moesten verlaten.
De toezichthouder noemt het ''een verschrikkelijke mededeling'' dat bewoners vrijdag te horen kreeg dat ze moesten vertrekken. ''Maar het was een veel verschrikkelijkere mededeling geweest als er dit weekend iets was gebeurd.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl