nieuws

BAM: 'Dit is de kroon op ons werk'

Nieuwe Kuip (BAM)
Nieuwe Kuip (BAM)
ROTTERDAM - De Feyenoord-verkenners adviseren BAM als bouwer voor de nieuwe Kuip. Marc de Vreede, directeur utiliteitsbouw van het bedrijf, steekt zijn tevredenheid over die uitkomst niet onder stoelen of banken. "Dit is de kroon op ons werk. We gaan het grootste stadion van Nederland bouwen."
Het bouwbedrijf kreeg woensdagavond het goede nieuws te horen van de Feyenoord-verkenners. "Het is natuurlijk fantastisch als je dat verlossende telefoontje krijgt. We zijn al twintig jaar verbonden aan de Kuip. We zijn blij dat we dit mogen doen", zegt De Vreede.
Verschillen
De twee grote verschillen tussen het plan van BAM en het idee van Red de Kuip, de laatst overgebleven concurrent, zijn het dak en de keuze voor een verlenging van de tweede ring in plaats van een derde ring.
De Vreede licht die keuzes toe: "Dit is een membraam-dak, dat vaak wordt toegepast in Europese stadions en bijvoorbeeld ook gaat komen op het nieuwe stadion van FC Barcelona. Door de lichtdoorlatendheid is het goed voor de beleving in het stadion en goed voor het gras."
"De keuze voor een derde ring of de verlenging van de tweede ring hebben we gemaakt aan de hand van de richtlijnen van de UEFA. Op die manier konden we de zichtlijnen berekenen." De kritiek dat een verlenging van de tweede ring ervoor zorgt dat de toeschouwers verder van het veld zitten wijst De Vreede van de hand: "Een derde ring wordt steiler en dan ga je ook verder van het veld af. Uiteindelijk zit je bij ons plan bovenin de tweede ring hooguit 4,5 meter verder van het veld af dan bij een derde ring."
Ontwerp en bouw
Voor het definitieve ontwerp van het stadion blijft het bouwbedrijf de komende tijd veel overleggen met supporters en de rest van de Feyenoord-familie. "We hebben getracht met de supporters in contact te komen. We hebben een website waar ze hun mening kunnen uiten. Door contact met supportersgroepen en de rest van Feyenoord hopen we tot het beste ontwerp te komen."
Nu het advies van de verkenners er ligt, wil dat niet zeggen dat er direct wordt begonnen met bouwen. "We hopen op 1 november alle plannen gereed te hebben. Dan gaan we de vergunningen aanvragen. De eerste concrete stap komt er in de zomer van 2015. Dan pakken we de parterretribune als eerste aan."
De supporter zal volgens BAM weinig last hebben van de bouw. "We werken van buitenaf, zodat de supporter er zo min mogelijk last van heeft. We hebben ons maximaal ingespannen om de impact voor de supporter te minimaliseren. We garanderen altijd plek voor 50.000 man. In de zomerstop van 2017 gaat het oude dak eraf en het nieuwe dak zit er voor het begin van het nieuwe seizoen op. Dan kunnen er gelijk 65.000 of meer toeschouwers in."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl