nieuws

12 jaar cel voor Rotterdamse moord zonder lijk

ricardo-kooij
ricardo-kooij
ROTTERDAM - De rechter heeft 12 jaar cel opgelegd voor doodslag op Ricardo Kooij. Het lichaam van de Rotterdammer is nooit gevonden, maar de rechter gaat er vanuit dat hij niet meer leeft. Hij wordt sinds juni vorig jaar vermist.
De 42-jarige verdachte Mike H. heeft altijd ontkend dat hij Ricardo Kooij, alias "Nookie", om het leven heeft gebracht. In zijn woning aan de Zevenkampse Ring is veel bloed van het slachtoffer gevonden. De rechter gaat er vanuit dat Kooij is gedood met een bijl.

Badkamer

Een getuige heeft verteld dat hij het stoffelijk overschot van Ricardo Kooij heeft zien liggen in de badkamer van de verdachte. Een andere getuige heeft gezegd dat Mike H. aan hem had opgebiecht dat hij Kooij had gedood. De rechter vindt beide verklaringen betrouwbaar.
Daarbij is het van groot belang dat de getuigen kennis hadden over zaken, die pas later door de forensische opsporing werden bevestigd. Het gaat dan onder meer om het bloed dat in de badkamer, op de bank en aan de achterkant van een bijl werd aangetroffen.
De straf is iets lager dan de 14 jaar cel die justitie had geëist. Dat heeft te maken met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en het betrekkelijk geringe strafblad van Mike H.

Geen afscheid

De rechter: "Wij rekenen het u zwaar aan dat u niet heeft willen vertellen waar de stoffelijke resten zich bevinden. Daarmee heeft u de familie en vrienden van het slachtoffer tot op de dag van vandaag in grote onzekerheid gelaten en de mogelijkheid ontnomen om afscheid te nemen."
De familie van Ricardo Kooij was tevreden over de uitspraak. Vanaf de publieke tribune, waar vrienden van Kooij zaten, klonk applaus. Mike H. reageerde daarop door met opgestoken middelvingers de rechtszaal te verlaten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl