nieuws

Brandweer test 'brambulance'

ROTTERDAM - Hulpdiensten in de regio kunnen binnenkort gebruikmaken van een multifunctioneel eerstehulpvoertuig. De wagen combineert ambulance- en brandweertaken. De 'brambulance' is maandagmorgen gepresenteerd.
Het nieuwe voertuig wordt eerst getest in Maassluis en Hoek van Holland. Uit die proef moet blijken of het nuttig is meer van de voertuigen te kopen.
De multifunctionele wagen heeft uiteraard ook een bijzondere bemanning. Die beschikt over ''brandweer- en verpleegkundige vaardigheden'', liet de veiligheidsregio maandag weten.

Pickup

‘’Het is een pick-up met een vrij grote achterbak. En die is gevuld met een hele hoop brandweer- maar ook ambulancemateriaal’’, vertelde burgemeester Cor Lamers bij de presentatie van de wagen. Het voertuig moet de aanrijtijden in de regio verbeteren.
Er komt volgens Lamers geen speciale opleiding voor personeel van de ‘brambulance’. ‘’Het mooie is dat wij in Rijnmond veel ambulancechauffeurs hebben die vrijwillig bij de brandweer zitten, en omgekeerd.’’

Gespecialiseerd

Volgens de veiligheidsregio is het eerstehulpvoertuig minder gespecialiseerd dan bijvoorbeeld ambulances of brandweerwagens. ''Daar staat tegenover dat er sneller hulp kan worden geboden aan burgers in nood.'' Gewone hulpverleningsvoertuigen worden niet vervangen.
De hulpdiensten testen de wagen tijdens het strandseizoen. Het voertuig staat meestal in Maassluis, maar wordt op warme stranddagen verplaatst naar het strand van Hoek van Holland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl