nieuws

Raad van State: geen woonwijk Torensteepolder Numansdorp

ROTTERDAM - Er komt geen woonwijk met 176 woningen in de Torensteepolder in Numansdorp. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. Hoewel de gemeenteraad van Cromstrijen akkoord ging met de bouwplannen, bleken de protesten van de omwonenden terecht te zijn en kunnen de bouwplannen de prullenbak in.
Precies een jaar een jaar geleden ging de gemeenteraad van Cromstrijen met een kleine meerderheid akkoord met de plannen voor een woonwijk in de Torensteepolder. Direct maakten verschillende inwoners van Numansdorp bezwaar tegen de plannen.
Het voornaamste bezwaar was dat er gebouwd zou gaan worden in een polder, terwijl er nog genoeg ruimte zou zijn in het verstedelijkte gebied van Numansdorp. Hier zou door de gemeente niet naar zijn gekeken. De Raad van State stelde de omwonenden in het gelijk.
Een ander belangrijk punt was de ontsluitingsweg. Zonder deze zou de woonwijk niet eens gebouwd kunnen worden. Omdat dit een verstedelijkte weg is en bovendien buiten het verstedelijkte gebied ligt, had hiervoor ontheffing moeten worden gevraagd aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Dit is nooit gebeurd. Eveneens reden voor de Raad van State om het plan naar de prullenbak te verwijzen.
Edwin Rietveld van de Bewonersgroep Schuringsedijk, die direct op de nieuwe woonwijk zou gaan uitkijken, is blij met de uitspraak van de Raad van State. Wel vindt hij het jammer dat de gemeente de plannen – ondanks al het verzet – toch heeft doorgezet.
Verantwoordelijk wethouder Bas Boelhouwers van de gemeente Cromstrijen laat in een eerste reactie te weten verrast te zijn door de uitspraak. Hij reageert donderdagochtend uitgebreid in het programma Wakker@Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl