Feyenoord worstelt zich naar groepsfase Europa League

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de groepsfase van de Europa League bereikt. In de eigen Kuip werd op bijzonder moeizame wijze gewonnen van Zorya Loegansk. Na een 3-0 voorsprong leken de Rotterdammers een zeker lijkende zege weg te geven, maar in de blessuretijd bezorgde Elvis Manu de ploeg van trainer Fred Rutten alsnog de zege: 4-3. Dat was na de 1-1 van vorige week in Oekraïne genoeg.
Het krachtsverschil tussen Feyenoord en de ploeg uit Loehansk was al snel duidelijk. Mitchell Te Vrede kreeg na drie minuten de eerste grote kans, maar doelman Sjevtsjenko redde op de inzet van de spits. Een minuut later was Te Vrede met een schot opnieuw dichtbij, maar zijn inzet ging over.
Er waren ruim tien minuten gespeeld toen Zorya de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Segbefia dwong Erwin Mulder met een kopbal tot een redding. Even later leken de bezoekers een strafschop te krijgen. Scheidrechter Hansen uit Denemarken wees naar de stip toen Sven van Beek na een fout zijn tegenstander neerlegde, maar de assistent-scheidsrechter zag dat de eerste overtreding werd gemaakt door de aanvaller van Zorya. In plaats van een strafschop voor de ploeg uit Oekraïne volgde dus een vrije trap voor Feyenoord.
Aan de andere kant was het daarna raak. Te Vrede mocht in het zestienmetergebied uithalen en deed dat succesvol: 1-0. Malynovskyj was daarna dicht bij de gelijkmaker, maar de lat was Feyenoord goed gezind. Nadat Te Vrede een schot over had zien gaan, maakte Ruben Schaken uiteindelijk de tweede Rotterdamse treffer. De aanvaller raakte de bal op aangeven van Terence Kongolo verkeerd, maar was desondanks trefzeker.
Kort na de rust leek Feyenoord het duel definitief te beslissen. Een voorzet van Schaken werd door Bilyj in het eigen doel gewerkt. Ondanks de geruststellende voorsprong werd het daarna toch nog erg spannend in de Kuip. Malynovskyj werkte een vrije trap binnen en Bilyj mocht vanuit een hoekschop volledig vrijstaand binnen koppen: 3-2.
Na de tweede Oekraïense treffer nam de onzekerheid bij de Rotterdammers toe. De bezoekers gingen vol op jacht naar de gelijkmaker, die zou betekenen dat niet Feyenoord maar Zorya zich voor de groepsfase van de Europa League zou plaatsen. Nadat Jordy Clasie en Lex Immers op het middenveld klungelden, kon Malynovskyj van afstand aanleggen voor zijn tweede treffer: 3-3.
Van een heel overtuigend slotoffensief was daarna in de nauwelijks sprake. Trainer Fred Rutten bracht Anass Achahbar en Elvis Manu in de ploeg. Nadat Kongolo een bal naast had gekopt, leek het doek voor Feyenoord te vallen. In de laatste minuut van de blessuretijd drong Manu nog één keer het zestienmetergebied van de bezoekers binnen, schudde een aantal tegenstanders af en bracht de Kuip in extase: 4-3.
Opstelling Feyenoord: Mulder; Wilkshire, Van Beek, Mathijsen (84' Manu), Kongolo; Clasie (84' Achahbar), Immers, Vilhena; Schaken, Te Vrede en Basaçikoglu (78' Nelom).
Scoreverloop: 18' 1-0 Te Vrede, 27' 2-0 Schaken, 48' 3-0 Bilyj (e.d.), 56' 3-1 Malynovskyj, 71' 3-2 Bilyj, 80' 3-3 Malynovskyj, 90+2 4-3 Manu.