nieuws

"Rotterdam moet meer doen voor vluchtelingen"

ROTTERDAM - Dominee Dick Couvée van de Pauluskerk roept de gemeente Rotterdam op om een menselijker beleid te gaan voeren rond vluchtelingen. Omdat het Rijk niet voldoende vluchtelingen opvangt als ze op straat komen te staan, komen veel illegale daklozen naar de Pauluskerk.
De kerk kan de vraag bijna niet meer aan en wil dat de gemeente Rotterdam weer opvang regelt voor alle vluchtelingen. Niet alleen voor hen die een medische behandeling nodig hebben.
Aanloop groot
"De situatie van deze vluchtelingen wordt steeds slechter", zegt Couvée. "Er worden minder vergunningen uitgegeven en de vluchtelingen blijven langer hier. Ook is het regime in de detentiecentra veranderd. Er zitten minder mensen vast, maar het Rijk heeft verzuimd passende opvang te regelen voor de vluchtelingen die op straat komen. Omdat de Pauluskerk dichtbij het detentiecentrum op Rotterdam The Hague Airport zit, is de aanloop groot".
Noodopvang gesloten
Eerder heeft de gemeente Rotterdam een grote noodopvang aan de Smirnoffweg gesloten. Opvang moet nu gebeuren in kerken en bij familie en vrienden. Voor de meest kwetsbare groep die behoefte heeft aan medische zorg is nog wel een aparte opvang. Maar dat is volgens de Pauluskerk en Vluchtelingenwerk Maasdelta niet voldoende.
Sobere opvang opzetten
De Amsterdamse burgemeester Van der Laan bekijkt nu hoe zijn stad samen met andere gemeenten toch een sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers kan opzetten.
Dominee Couvée van de Pauluskerk wil nu graag dat Rotterdam meedoet aan de plannen.
Een woordvoerder van de gemeente nu nu gezegd eerste de voorstellen van Amsterdam af te wachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl