nieuws

Directeur van Luxor: droombaan voor Marc van Kaam

ROTTERDAM - De nieuwe directeur van het Luxor Theater Rotterdam staat voor de uitdaging om het bedrijf over twee jaar kostendekkend te krijgen. Alleen de huur wordt dan nog betaald door de gemeente. We zijn op schema, zegt de maandag aangetreden Marc van Kaam. Maar volgens de Rotterdamse Raad voor de Cultuur moet er nog heel wat veranderen.
Afgelopen maand kwam de Raad voor de Cultuur met een tussentijdse rapportage over het Oude en het Nieuwe Luxortheater. Met voorganger Gerda Kroeze-Knol is een reorganisatie ingezet, die zijn geld begint op te leveren. Maar de programmering loopt nog achter, zegt de Raad. Het theater toont te weinig visie. Het is aan Marc van Kaam om de Raad te overtuigen dat het wel goed gaat.

Tot zijn pensioen

Marc van Kaam was de afgelopen tien jaar directeur van het Castellumtheater in Alphen aan den Rijn. Het was zijn droom om naar Rotterdam te gaan en het Nieuwe Luxor te leiden. Drie jaar geleden was hij het bijna.
Het werd Gerda Kroeze-Knol. Maar toen die al na een jaar onverwacht opstapte, wist het bestuur Van Kaam snel weer te vinden. "Je raadt nooit wie er gebeld heeft", zei hij die dag tegen zijn vrouw. Van Kaam hoopt er tot zijn pensioen te kunnen blijven.

Internationaal

Het zijn uitdagende tijden. De economie veert weer een klein beetje op, maar kan ook zo weer onderuit gaan en de overheid bezuinigt nog steeds. En in die tijden moet het Luxor zijn inkomsten zien te verhogen.
Dat kan, denkt Van Kaam. "We moeten binnen de stad nog meer samenwerken, maar ook internationaal kijken wat interessant is voor de stad. Door samen te werken met andere theaters kunnen we voorstellingen binnenhalen die wat toevoegen. En ik wil bereiken dat gasten zeggen: zoals ze dat daar in Luxor doen, zoals je daar ontvangen wordt, dat is goed."

Parijse nachtclub

Als voorbeeld van een vernieuwende voorstelling noemt de nieuwe directeur de voorstelling, waarbij het Nieuwe Luxor wordt omgetoverd tot de Parijse nachtclub Crazy Horse. De bezoekers nemen plaats aan een tafeltje en onder het genot van een hapje en een drankje zien ze een kunstzinnige sensuele voorstelling aan zich voorbij trekken.

Reizende musicals

De afgelopen jaren is het aanbod aan grote producties flink afgenomen. "In 2008 had je nog 40 reizende musicals. Nu heb je er nog maar 4. De producenten reageren op de crisis, waardoor minder mensen naar theaters zijn gegaan", zegt van Kaam.
De Rotterdamse Raad voor Cultuur zegt dat het Luxor nog geen alternatief heeft gevonden voor de grote musical die weken achtereen draait. "We hebben vanaf oktober War Horse die drie maanden draait. Dus die voorstellingen zijn er wel," zegt van Kaam.
"Maar de theaterwereld is ook nog volop in beweging. Er wordt in het vak gekeken naar nieuwe samenwerkingsmodellen en manieren om voorstellingen te maken met een andere financiële dekking. En dat is een zoektocht, die doe je niet binnen 4 of 5 jaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl