nieuws

Vier maanden cel voor hacker

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia
ROTTERDAM - Een 19-jarige hacker uit Rotterdam is veroordeeld tot ruim vier maanden gevangenisstraf. Dat betekent dat hij niet terug de cel in hoeft. Hij krijgt daarnaast een werkstraf van 120 uur.

Justitie had ook tbs geëist, maar die straf vindt de rechtbank te ver gaan. De man moet wel een vorm van behandeling krijgen. Hij zal drie jaar lang door de reclassering worden gevolgd. In die periode moet hij ook zijn computergebruik beperken.
Als de Rotterdammer zich niet aan de voorwaarden houdt, dan moet hij alsnog een jaar de cel in. Zijn advocaat Jaap Spigt zei in het algemeen tevreden te zijn met de uitspraak. Hij noemt de voorwaardelijke straf van één jaar cel wel fors. Hij is blij dat er geen tbs is opgelegd. "Dat geeft toch een stigma."

Naakfoto

De Rotterdammer had bijna 2000 computers gehackt en had onder meer naaktfoto's van een meisje online gezet. Door de hacker kwam ook de examenfraude op middelbare school Ibn Ghaldoun aan het licht.
De rechter nam de feiten zwaar op. "Het hacken was voor de verdachte een spel en het gaf hem een gelukzalig gevoel. Het was hem te doen om het hebben van macht over de gehackte computers."
De rechter ging uitgebreid in op de gevolgen voor de slachtoffers, met name het meisje wier naaktfoto op Facebook was gezet. "De verdachte heeft een zeer ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer en hij heeft haar grote schade berokkend." De verdachte moet het meisje een schadevergoeding betalen van 1750 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl