TLS: fraude met OV-chipkaart loont niet

Het loont niet om fraude te plegen met de OV-chipkaart. Dat is de reactie van de producent van de kaart, Trans Link Systems (TLS), op het bericht dat de OV-chipkaart volledig zou zijn gekraakt.

TLS wijst erop dat elk etmaal wordt gecontroleerd of er kopieën van OV-chipkaarten in omloop zijn. Als dat het geval blijkt te zijn, wordt de kopie direct geblokkeerd. Nijmeegse onderzoekers die beweren dat ze de digitale kaart volledig hebben gekraakt, wijzen erop dat dan niet alleen de illegale kopie, maar ook het origineel niet meer bruikbaar is, met alle gevolgen van dien voor degene die geld op zijn of haar pas heeft gezet.

Het onderzoek uit Nijmegen zou uitwijzen dat het heel gemakkelijk is om OV-chipkaarten na te maken. Met speciale apparatuur zou dat in enkele seconden mogelijk zijn. De resultaten van een ander onderzoek, dat is uitgevoerd in Londen, worden maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Later deze maand volgt er een Kamerdebat met staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer. Zij wilde zaterdag niet reageren op het nieuws dat de OV-chipkaart volledig zou zijn gekraakt.

Video: Fraude met ov chipkaart

Audio: Voor Rotterdamse Groenlinksraadslid Arno Bonte is de maat vol