nieuws

EK 'steentje keilen' in Vlaardingen

ROTTERDAM - Ketsen, siesselen, scheren, steentje keilen, stone-skimming; iedereen heeft het wel eens gedaan. Een platte steen over het water laten stuiteren. In Vlaardingen werd er zaterdag zelfs een EK gehouden in de vijver in 't Hof.

Het steentje keilen is een eeuwenoude bezigheid, die zelfs door de Romeinen al werd gespeeld onder de naam 'jaculatio testarum'. Sinds 1984 wordt er een jaarlijks wereldkampioenschap gehouden op Easdale Island in Schotland.
In 2012 is het eerste Europees Kampioenschap stone-skimming in Nederland gehouden aan de Brouwersdam. En nu was Vlaardingen aan de beurt.
Het uitgangspunt is eenvoudig: een platte steen moet -al stuiterend- zo ver mogelijk over het water worden geworpen in een baan van 10 meter breed en 100 meter lang. Om afstanden van meer dan 70m meter te halen, moet de steen eerst zo ver mogelijk horizontaal door de lucht vliegen en zo snel mogelijk om z’n as spinnen.
Een worp waarbij de steen direct in het water verdwijnt en naar de bodem zinkt, wordt in Nederland een 'Patty Brard' genoemd, naar de mislukte sprong van deze bekende Nederlandse diva in het tv-programma ''Sterren Springen".
Regerend Europees kampioen Paul Crabtree uit Wales bleek ook dit jaar de sterkste. Nederland veroverde de tweede en derde plaats dankzij Hans Eshuis en Jaap Groen. Bij de dames won de Engelse Lucy Woods. De Nederlandse Lisette van Baalen, die op het WK derde werd, pakte nu het zilver. Aan het kampioenschap in Vlaardingen hebben ongeveer 50 deelnemers meegedaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl