nieuws

Doek valt voor Jeugdvakantieland en Larenkamp

ROTTERDAM - Nu de gemeenteraad van Rotterdam groen licht heeft gegeven voor een aantal harde bezuinigingen, denken degenen die getroffen worden na over de toekomst. Bij Wijkcentrum de Larenkamp in Zuidwijk moeten vele huurders op zoek naar een ander gebouw voor hun bijeenkomsten. En de kinderen van Jeugdvakantieland moeten zich volgend jaar zomer op een andere manier zien te vermaken.
'Volgens mij zijn die bestuurders zelf nog nooit naar Jeugdvakantieland geweest, want dit is belachelijk", zegt goochelaar Niels Pronk over het stopzetten van het evenement. Zelf gaf hij er jarenlang workshops goochelen, waar het voor kinderen vaak dringen was.

Andere speelmogelijkheden

Bij de begrotingsbehandeling ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel om geen geld meer te steken in het vakantie-evenement, dat ooit begonnen is voor kansarme kinderen in de stad. Er zijn voldoende andere speelmogelijkheden in de stad, zo oordeelde het college van B en W. Afgelopen zomer trok Jeugdvakantieland 60.000 kinderen. In vijf hallen van Ahoy konden ze tien dagen lang aan allerlei activiteiten deelnemen.

Goochelworkshops

Niels Pronk geeft al zeven jaar goochelshows en leert de kinderen daarna 5 truucs in een workshop. "Als het niet zo goed bezocht was zou ik het snappen, maar het is zo populair. Het kost natuurlijk geld, maar je krijgt er zoveel voor terug. Het is ook bedoeld voor arme gezinnen. Als die kinderen niet op vakantie kunnen is dit toch fantastisch."
Pronk vraagt zich af of er niet toch iets gedaan kan worden. "Misschien kunnen bedrijven financieel inspringen. Het zou echt zonde zijn als dit verdwijnt. Iedereen is er eweest. Mijn vader ging vroeger ook."

Sloop Wijkcentrum Larenkamp

Wijkcentrum de Larenkamp in Zuidwijk moet dringend gerenoveerd worden, wil het in de toekomst nog gebruikt kunnen worden. Daarvoor is 450.000 euro nodig. Maar het gemeentebestuur heeft gekozen om het gebouw te slopen. Aan alle huurders wordt de komende tijd een aanbod gedaan voor een ander onderkomen.

Weer op zoek

Voor toneelvereniging de Rhoonse Comedie betekent dat de tweede zoektocht in enkele jaren tijd. "Eerst zijn we verhuisd naar het Clemensgebouw, maar dat ging dicht. Nu moeten we weer op zoek", zegt secretaris Ewouter Vogel.
"Ik heb 30 jaar geleden de Rhoonse Comedie opgericht. Ik hoop dat we dat feest hier nog kunnen vieren", zegt voorzitter Kees Spronk. "Waar moet je heen? Het is bijna niet mogelijk om nog iets betaalbaars te vinden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl