nieuws

Maatregelen voor zoet water vanwege Kierbesluit

ROTTERDAM - Minister Schultz van Haegen heeft donderdag het startsein gegeven voor de aanleg van nieuwe innamepunten van zoet water op Voorne Putten. Dit moet ervoor zorgen dat de drinkwatervoorziening en de landbouw niet in gevaar komen als in 2018 de Haringvlietsluizen opengaan.
De komende vier jaar voeren waterschap Hollandse Delta, Evides Waterbedrijf en Rijkswaterstaat diverse projecten uit om de zoetwatervoorziening voor het land en het drinkwater zeker te stellen. De kosten van de projecten bedragen 70 miljoen euro.
Haringvlietsluizen op een kier
In 2018 worden als gevolg van het Kierbesluit de Haringvlietsluizen ‘op een kier gezet' als de waterstand op het Haringvliet lager is dan op zee. Dat is belangrijk voor de internationale vismigratie. Op deze manier kunnen trekvissen waar onder zalm en zeeforel de sluizen passeren richting hun paaigebieden, die stroomopwaarts liggen. Sommige vissen bereiken daardoor zelfs Duitsland en Zwitserland.
Het openzetten van de sluizen zorgt er ook voor dat zout water binnen kan stromen, waardoor het westelijk deel van het Haringvliet gaat verzilten.
Kierbesluit lang uitgesteld
Het Kierbesluit werd al in 2000 genomen, maar het kabinet probeerde lange tijd om de sluizen dicht te houden. Onder grote nationale en internationale druk is in 2011 besloten om het besluit alsnog uit te voeren.
Verzet boeren
Aanvankelijk was er ook veel verzet van de boeren, die hun zoetwatervoorziening door het Kierbesluit in gevaar zagen komen. "We zijn nu een stuk optimistischer", vertelt Arie Wesdorp van de LTO Zuid-Holland. "Zoals de plannen nu liggen, gaan we een goed systeem krijgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl