Facelift voor omgeving Energiehuis in Dordrecht

Het zuidelijk deel van de Stadswerven in Dordrecht rond het Energiehuis krijgt de komende jaren een complete facelift. Omwonenden zijn bij de plannen betrokken. De parkeerplaats bij het Energiehuis verdwijnt. Het moet een multifunctioneel en levendig plein worden. De oever langs het Wantij krijgt internationale allure.

De ontwikkeling van de wijk Stadswerven lag 20 jaar stil, maar de laatste jaren komt er steeds meer vaart in. Na de opening van het Energiehuis, het slaan van de eerste paal voor de mega-bioscoop en de opening van een parkeergarage is woensdag een nieuw plan voor de hele omgeving gepresenteerd.

2017
Het gaat om een plan dat gefaseerd wordt uitgevoerd en nog door de gemeenteraad kan worden aangepast, maar de twee meest in het oog springende veranderingen krijgen volgens wethouder Piet Sleeking ongetwijfeld gestalte: "Het nieuwe plein moet eind dit jaar als de bioscoop opent klaar zijn. De nieuwe Wantij-oever uiterlijk in 2017".

De bedenker van dit alles is landschapsarchitect Bram Breedveld van bureau Landlab: "Het wordt een mooi, groener en vooral multifunctioneel plein. De jeugd uit de omgeving kan er spelen en sporten en er kunnen ook kleinschalige evenementen gehouden worden, zoals beachvolleybal of een filmvoorstelling in de open lucht".

Wantij-oever
De Wantij-oever verandert in een soort lange tribune, met traptreden van anderhalve meter breedte, die eindigen in het water. Mensen kunnen er wandelen, aan het water zitten en zelfs pootje baden. "Ik heb dit gezien in Zürich en Malmö en hoopte dit ooit eens in Nederland te krijgen. Dordt wordt dus de place to be", zegt Breedveld.

Net als Sleeking zijn omwonenden blij met de plannen van de architect. Hannie van Gilst, bewoonster van de Noordendijk, zat in een klankbordgroep vanuit de buurt: "We zijn hier al vroeg bij betrokken en vooral dat plein is voor de jeugd in deze buurt een enorme vooruitgang. Er komt voor elk wat wils".

Deel dit artikel: