Excelsior naar halve finale KNVB-beker

ROTTERDAM - Excelsior heeft voor het eerst sinds 1978 de halve finale van de KNVB-beker bereikt. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen had woensdag in de kwartfinale geen kind aan Roda JC. Op bezoek in Kerkrade werd het 1-4 voor de Rotterdammers. Tom van Weert (2), Ninos Gouriye en Jurgen Mattheij scoorden namens Excelsior.
De bezoekers uit Kralingen maakten direct hun aanvallende intenties kenbaar in het regenachtige Kerkrade. Al in de eerste minuut resulteerde dat bijna in een doelpunt voor Excelsior. Na zwak uitverdedigen van Roda JC kon Daryl van Mieghem bijna profiteren, maar de aanvaller volleerde hoog over het doel van Benjamin van Leer. Na vijf minuten prees de sluitpost van de Limburgers zich opnieuw gelukkig. Jeff Stans kreeg de bal werkelijk op een presenteerblaadje van Tom van Weert, die zijn collega vervolgens opzichtig zag falen. Van dichtbij werkte Stans de bal over.
Na bijna een kwartier spelen kon de eerste grote kans van de thuisploeg worden genoteerd. Spits Anco Jansen ontving de bal aan de rechterkant van het veld en stormde het strafschopgebied binnen, maar de inzet die volgde ging hard voorlangs en leverde zodoende geen problemen op voor Excelsior-keeper Alessandro Damen. Een minuut later was het wel raak, zij het dat de Rotterdammers feest mochten vieren. Een slechte uittrap van Van Leer kwam via Van Mieghem terecht bij Ninos Gouriye, die vanaf rechts op de rand van het zestienmetergebied met een laag schot de linkerhoek vond: 0-1.
Met de voorsprong in het bezit kreeg Excelsior de volledige grip op de wedstrijd. Roda - derde in de Jupiler League - probeerde wel gevaarlijk te worden, maar verder dan een kopbal van Daryl Werker kwamen de mannen van coach René Trost niet. Het waren de gasten die op zoek gingen naar de tweede goal van de avond en met ruim dertig minuten op de klok werd deze ook gevonden. Een uitstekende hoekschopvariant waarbij de bal werd doorgekopt én teruggelegd kon door Jurgen Mattheij worden binnengegleden. Nog geen vijf minuten later maakte Excelsior er zelfs 0-3 van. Gouriye vond Van Weert met een steekpass, waarna de spits op fraaie wijze kon wegdraaien en Van Leer passeerde in de korte hoek.
Ook in de tweede helft leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Excelsior. De bezoekende ploeg hield de wedstrijd onder controle, waardoor Roda JC eigenlijk geen moment aanspraak kon maken op een doelpunt. Excelsior ging ondanks een rommelig begin van het tweede bedrijf wel op zoek naar de vierde treffer van de avond. Van Mieghem legde de bal panklaar neer voor Gouriye, maar de eerste doelpuntenmaker van de avond stuitte van dichtbij op Van Leer. Toch was het Roda dat een kwartier voor tijd enigszins verrassend scoorde. Nadat een slappe poging van Marc Höcher in de handen van Damen terecht kwam, was het Jansen die met een hard en fraai schot via de onderkant van de lat wel trefzeker was: 1-3.
Hoewel het nog even spannend leek te worden in Kerkrade, werd het dat eigenlijk niet meer. In de 84e minuut gooide Van Weert het duel namelijk in het slot. De spits van de Kralingers werkte de bal op aangeven van de ingevallen Jordan Botaka op prachtige wijze met een volley binnen. In het restant van de wedstrijd werd er ondanks een grote kans van Gouriye niet meer gescoord.

0-1 16' Gouriye
0-2 30' Mattheij
0-3 34' Van Weert
1-3 77' Jansen
1-4 84' Van Weert