nieuws

Zo Ben Ik Groot Geworden: Chris Oomen

ROTTERDAM - Als foetus was hij al een dwarsligger. En dat is eigenlijk nooit veranderd. Bestuursvoorzitter Chris Oomen (Den Haag, 1949) van de Schiedamse zorgverzekeraar DSW wordt nog altijd getypeerd als Sjors van de Rebellenclub.
Met zijn ongezouten kritiek in debatten over de vrije artsenkeuze of de hoge winsten van zorgverzekeraars jaagt hij politici en anderen in het beroepsveld met liefde in de gordijnen. Oomen kan niet tegen oneerlijkheid, politiek gekonkel en grote ego's, zegt hij.
Kleine man
Zijn bedrijf aan de 's Gravenlandseweg staat bekend als de zorgverzekeraar voor de kleine man. Hij begon er in 1979 als apotheker, werd later hoofd van de medische dienst en klom in 1987 op tot bestuursvoorzitter.
In de avonduren vergaarde Oomen ("Ik ben handig met cijfers") met de handel in onder meer derivaten en kantoormeubelen een fortuin. Het tijdschrift Quoteschat zijn huidige vermogen op 165 miljoen euro.
Zijn DSW-salaris geeft de directeur elk jaar weg. Eind 2014 ging er bijvoorbeeld 125 duizend euro naar de Voedselbank.
Trekpaarden
Oomen mag dan nu multimiljonair zijn, hij weet wat het is om met weinig geld te moeten rondkomen. Thuis waren ze met negen kinderen. Op vakantie gingen ze nooit en Chris liep rond in de verstelde kleren van zijn oudere broers.
Zijn vader had een bijzondere baan. Hij was secretaris van het Nederlands Trekpaarden Stamboek. Het was de tijd, waarin de spierkracht van deze dieren nog niet vervangen was door tractoren en pa was dan ook veel van huis om boeren te bezoeken.
Ook Chris deed wel eens een klusje in de paardenwereld. Zo reist hij als 19-jarige met een Haflinger naar Marokko om die aan te bieden aan koning Hassan.
Aan onderwijs wordt thuis veel waarde gehecht. Alle acht zonen gaan naar het gymnasium. Het enige zusje doet MMS, maar gaat later toch ook psychologie studeren.
"Maar eigenlijk", zegt Chris Oomen, "was onze vader de intelligentste van ons allemaal. Hij had wel naar de universiteit willen kruipen, maar daar kon hij niet naar toe omdat mijn opa vroeg gestorven was. Mijn vader moest daarom als 7-jarige al werken in de landbouw."
Paters
Op het Jezuïtencollege is Oomen bepaald geen grijze muis. Bij sommige paters is hij mateloos populair, andere leraren kunnen zijn bloed wel drinken.
Het levert hem zes schorsingen op en ook het befaamde schoolkamp zit er voor hem niet in. Chris zou de groep wel eens te veel kunnen opruien, vrezen de paters.
Zelfs bij het eindexamen is het spannend of Chris zijn diploma wel haalt. De pater die hij ooit voor "klootzak" uitmaakte, doet er alles aan om hem bij de finish weg te houden. Vergeefs.
Rode draad
Dwarsliggen is een rode draad in zijn leven, zegt hij. In een beroepstest komt op zeker moment het vak 'politicus' bovendrijven. Oomen: "Nou, als er iemand is die daar volstrékt ongeschikt voor is, ben ik het wel. Want ik ben niet iemand die eindeloos compromissen gaat sluiten. Ik heb een idee en ik denk dat het zo moet. En dan wil ik dat niet laten verwateren met een ander idee waardoor het uiteindelijk net niks meer is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl