nieuws

'Gemeente medeschuldige problemen Wereldmuseum'

ROTTERDAM - Het Rotterdamse stadsbestuur heeft zich veel te weinig bemoeid met het Wereldmuseum nadat het in 2006 zelfstandig is geworden. De problemen stapelden zich daardoor op zonder dat er werd ingegrepen.
Dit stelt de Rotterdamse Rekenkamer in het rapport 'Werelden van verschil' dat vrijdagochtend is verschenen. Met name op het gebied van collectiebeheer heeft het Rotterdamse stadsbestuur steken laten vallen.
Kritiek
Het Wereldmuseum en de omstreden directeur Stanley Bremer liggen al langere tijd onder vuur. Bremer wil bijvoorbeeld een deel van de museumcollectie verkopen (ontzamelen), omdat hij de begroting niet rond krijgt sinds de gemeente de subsidie heeft gekort. De verkoop roept veel weerstand op omdat de gemeente officieel de eigenaar is van de stukken.
Verder werd begin april vastgesteld dat het museum niet goed op de collectie paste. Zo werden ruim driehonderd batikdoeken niet bewaard zoals dat zou moeten, tot grote woede van cultuurwethouder Adriaan Visser.
Daarbij ontdekte het stadsbestuur onlangs dat er geen Raad van Toezicht is bij het Wereldmuseum. Alleen deze raad is is bevoegd om de directeur te ontslaan.
Metatoezichthouder
Hoewel de collectie officieel het eigendom is van de gemeente, heeft het bestuur nooit gecontroleerd of de stukken wel goed werd beheerd. Ook had de gemeente moeten weten dat de Raad van Toezicht onbevoegd handelde.
Volgens de Rotterdamse Rekenkamer heeft de gemeente een belangrijke rol gespeeld in dat het museum zo lang zonder Raad van Toezicht heeft gezeten. "Het college van Rotterdam benoemt de Raad van Toezicht en heeft daardoor ook een rol als metatoezichthouder", zo valt te lezen in het rapport.
Er is echter geen sprake geweest van structureel en formeel overleg. Als het college wel actief toezicht had gehouden, had het gemeentebestuur kunnen weten dat de raad niet meer bevoegd was.
Vernietigend rapport
Na de vaststelling van een ontbrekende bevoegde Raad van Toezicht heeft de gemeenteraad de Rekenkamer om een onderzoek gevraagd.
Ook het college heeft onderzoek laten verrichten naar het functioneren van het Wereldmuseum. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het museum is afgezakt naar een middelmatig functionerend museum met dalende bezoekcijfers en nauwelijks sponsoren.
"De primaire functie als museum lijkt uit het oog verloren", aldus onderzoeker Gitta Luiten. "De aandacht is de afgelopen jaren vooral gericht op verdienfuncties: het restaurant en de catering. De collectie en de museale functie zijn daaraan in aandacht, middelen en belang ondergeschikt geraakt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl