nieuws

Tentoonstelling De Aanval: 'Ik krijg er kippenvel van'

ROTTERDAM - Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Duitsers Nederland binnen vielen en Nederland betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog. Dat Rotterdam werd gebombardeerd is bij veel Nederlanders bekend, maar dat er vijf dagen lang onafgebroken strijd is gevoerd om de stad, is minder bekend.
Museum Rotterdam opent daarom de expositie 'De Aanval – mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam'. Van 10 tot en met 14 mei 1940 werd in Rotterdam flink gevochten. Deze bewogen dagen komen vanaf deze donderdag weer tot leven in de voormalige onderzeebootloods op Heijplaat.
"Een ongelooflijk en grotendeels onbekend verhaal dat voorafgaat aan het verwoestende bombardement", zegt Rob Noordhoek van Museum Rotterdam.
Heinkel
De expositie wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel, de bommenwerper die de stad verwoestte. Enorme projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten laten de strijd vanuit drie perspectieven zien: de verwarring bij de bewoners, het verzet van de Nederlandse militairen en de ervaring van de Duitse soldaten.
De officiële opening is donderdag, maar de media mochten dinsdag alvast een kijkje nemen. Het vliegtuig staat op pilaren waardoor het lijkt alsof de bommenwerper elk moment op je af kan komen. Onder het toestel hangt het soort bommen dat Rotterdam heeft verwoest.
"Ik krijg er echt kippenvel van als ik dat ding (de Heinkel) zo zie hangen hier in de loods", zegt verslaggever Maikel Coomans.
Krijg er gewoon kippenvel van!! MUST-SEE als @rotterdam (er) Tentoonstelling 'De aanval' #bombardement @RTV_Rijnmond pic.twitter.com/HAtCtew0qc
— Maikel Coomans (@maikelcoomans85)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl