nieuws

Retourtje Retro: Noodweer - In de disco

ROTTERDAM - ‘Ik heet Jan en ik kom haast elke week, en het weekend in de discotheek.’ Zo begint ‘In de disco’, de hit van de band Noodweer uit 1983. Vier mannen uit Rotterdam maken een aantal jaar eerder al een lied over een zekere Jan.
Het is een persiflage, die nog wordt versterkt doordat zanger Jos Bloemkolk in het nummer een DJ nadoet (‘ Ik voel trouwens een te gek, maf wezenloze powerrr uit die huiskamer komeeennn.’) De humoristische tekst is de grote kracht van het nummer.
De oorsprong van ‘In de disco’ ligt al ergens eind jaren 70, in de periode dat er twee nummers van Noodweer op de Nederlandstalige verzamelelpee Uitholling Overdwars verschijnen. Pas een aantal jaar later raden anderen Noodweer aan om ‘In de disco’ op single uit te brengen, met een ander ritme en overgoten met alles wat daadwerkelijk aan disco doet denken. Het blijkt de zet om een hit te scoren. Noodweer komt onbedoeld in het middelpunt van de Nederlandstalige muziekgolf die in de jaren tachtig ontstaat.
De band treedt op in voorprogramma’s van Doe Maar en de DJ’s in Hilversum vinden het geweldig dat ze op de hak worden genomen door de band. ‘In de disco’ reikt in 1983 tot nummer 12 in de Top 40. En oh ja: dat refrein. Dat gaat als volgt: Odorex of Odorono in de disco, Durex of anders gono in de disco. Wat het betekent? Kijken: Retourtje Retro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl