nieuws

6 mei '70: bestuur Feyenoord jaagt spelers vroeg naar bed

ROTTERDAM - Het Feyenoordteam, dat op 6 mei 1970 ten koste van Celtic de Europacup 1 binnensleepte, is na de wedstrijd niet hossend door Milaan gegaan. "We moesten van het bestuur vroeg naar bed. Want de dag erna zou de huldiging in Rotterdam zijn", zegt Willem van Hanegem, een van de vedettes van destijds.
De ploeg had volgens de middenvelder "een beetje de pest in" over het rigide regime. En dat werd er niet beter op toen bestuurslid Gerard Kerkum er ook nog eens met de beker vandoor ging. "Daar ging 'ie volgens mij mee in bed liggen", knipoogt de Kromme.
Mensenzee
Van Hanegem deelde in Milaan een kamer met Theo Laseroms en maakte samen met hem in het hotel nog wat biertjes soldaat. That was all. De dag daarna wachtte het vliegtuig.
"We zouden eigenlijk landen op Zestienhoven. Maar dat was niet mogelijk, omdat het helemaal vol stond met mensen. Daarom moesten we uit armoe uitwijken naar Amsterdam. En toen zijn we met de bus van Schiphol naar Rotterdam gereden. Onderweg stonden allemaal auto's langs de kant om ons te begroeten. Chauffeurs stonden op het dak. Overal klonk getoeter. En daarna kwam die mensenzee op de Coolsingel. Dat was zoiets moois."
Geen beginnen aan
De Feyenoordploeg, met cracks als Moulijn, Kindvall en Israel, klopte Celtic in een twee uur durend duel met 2-1. Van te voren had bijna niemand dat voor mogelijk gehouden, weet Van Hanegem nog. "Er waren mensen bij Celtic wezen kijken en die zeiden: er is geen beginnen aan. Maar wij dachten: dat zal toch wel meevallen? En zeker onze trainer, Happel, overtuigde ons ervan dat we een heel goede kans maakten om de wedstrijd te winnen. In de rust zei hij: je hoeft je niet zo druk te maken, hoor. Ze zijn niet echt beter, bij lange na niet. En daar kwamen we zelf naarmate de wedstrijd vorderde ook achter."
Het team, dat de grote beker mee naar Rotterdam bracht, was destijds "een van de sterkste van de wereld", meent Van Hanegem. Maar een vriendenploeg? Dat was het niet. "Er was een hoop gezeik en ruzie. En we kwamen ook niet bij elkaar over de vloer ofzo. Je zag elkaar elke dag bij de training. Dat was misschien al erg genoeg."
Hard hoofd
Of het huidige Feyenoord ooit ook weer op dit niveau kan acteren? Nee, denkt De Kromme. "Het is voor de supporters te hopen dat ze ooit nog een keer kampioen worden. Maar ook daar heb ik een hard hoofd in."
Zelfs speelt de 71-jarige Van Hanegem trouwens nooit meer voetbal. Wel geniet hij bijna elke dag van een ander spelletje op een grasmat: golf. "Voor ons oudere mensen is dat hetzelfde als je hond uitlaten. Alleen sla je tussendoor af en toe een balletje. Het is een fascinerend spel, dat je echt tegen jezelf speelt. Als je iets verkeerd doet, kun je niemand anders de schuld geven. Jammergenoeg...."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl