nieuws

14 mei, wat is er te doen in Rotterdam?

herdenking bombardement 2 Fotografie Roald Sekeris
herdenking bombardement 2 Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - Op 14 mei is het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. Door de hele stad zijn er verschillende evenementen en herdenkingen georganiseerd. Rijnmond.nl geeft een overzicht van wat er te doen is in de stad.

10.00-10.30 uur. Herdenking ultimatum Rotterdam
Op de Statenweg in Rotterdam herdenkt burgemeester Aboutaleb het ultimatum dat aan Rotterdam werd gegeven. Tegenover nummer 147 zal de herdenking plaatsvinden. Op 14 mei 1940 ontvingen de Rotterdamse bevelhebber P.W. Scharroo en burgemeester P.J. Oud een ultimatum van de commandant van de Duitse troepen R.K.F Schmidt.
Dit klein getypt velletje papier zonder handtekening met alleen de ondertekening ‘De kommandant van de Duitsche troepen’ had fatale gevolgen voor de stad Rotterdam. In het ultimatum stond dat wanneer Rotterdam niet binnen 2 uur zijn weerstand tegen het Duitse offensief opgaf, de stad volledig vernietigd zou worden. Op die manier wilde het Duitse opperbevel de capitulatie van Nederland afdwingen. Scharroo vond het een ‘waardeloos document’. Hij antwoordde dat het ultimatum, voordat tot actie kon worden overgegaan, voorzien moest zijn van naam, militaire rang en handtekening van de Duitse commandant.
Het ultimatum stelt namelijk dat wanneer Rotterdam niet binnen 2 uur zijn weerstand tegen het Duitse offensief opgaf, de stad volledig vernietigd zou worden. Op die manier wilde het Duitse opperbevel de capitulatie van Nederland afdwingen. Scharroo vond het een ‘waardeloos document’, maar beantwoordde het ultimatum. De commandant van de Duitse strijdkrachten in Rotterdam deed nog pogingen het bombardement uit te stellen omdat aan Nederlandse kant serieus werd nagedacht over capitulatie. De poging om met lichtkogels de eskaders te stoppen mislukte. Vanaf 13.27 uur bombardeerden 90 Duitse bommenwerpers de stad.

12.00-12.45 uur: Gedachtenisbijeenkomst Laurenskerk Rotterdam

Onder leiding van dominee Bert Kuipers zullen er meerdere sprekers aan het woord komen over de oorlog en het herdenken. Gastspreker is John Wittcomb, dean van Coventry Cathedral en muzikaal intermezzo wordt verzorgd door organist Hayo Boerema.
13.00 uur: Herdenking bombardement bij het monument ‘De Verwoeste Stad’
Op Plein 1940 is de officiële herdenking van het bombardement op Rotterdam. Bij het monument 'De Verwoeste Stad' van Ossip Zadkine zal burgemeester Aboutaleb een krans leggen. De herdenking is met medewerking van van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Zangexpress, koperkwartet en stadsdichter Hester Knibbe.

13:29-13.39 uur: Luiden van de kerkklokken

Om 13.29 zullen de (kerk)klokken binnen de Brandgrens 2 minuten lang luiden ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
14.30-15.30 uur: Gezinsvoorstelling 'l'Histoire du Soldat'
In de Laurenskerk in Rotterdam zullen een aantal leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Igor Stravinsky het 'Verhaal van een soldaat' ten gehore brengen. De voorstelling is voor het hele gezin en de toegang is gratis.
15.00-16.00 uur: Boekoverhandiging 'Rotterdam en het bombardement'
Susan Hogervorst en Patricia van schreven speciaal voor de 75e herdenking van het bombardement op Rotterdam het boek 'Rotterdam en het bombardement - 75 jaar herinneren en vergeten'. Burgemeester Aboutaleb zal het boek in ontvangst nemen. De overhandiging is in de Rotterdamse Schouwburg en de toegang is gratis. Op de mediawand in de hal zijn de hele dag beelden te zien.

16.30-17.30 uur: Onthulling neon-kunstwerk in '40-45nu'

In het pas geopende museum '40-45nu' (voorheen het Oorlogsverzets Museum) is de presentatie van een nieuw neon-kunstwerk. Dick Rutten maakte het beeld. In het museum aan de Coolhaven is de toegang gratis, maar je moet je wel aanmelden via de website www.40-45nu.nl
20.15-22.15 uur: symfonie no. 2 van Gustav Mahler
In de Rotterdamse Doelen is op 14 mei een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het stuk 'Auferstehung' van Gustav Mahler is al uitverkocht.

21.00 - 24.00 uur: Brandgrensrun

'Rennend Stilstaan' is het motto van de organisatie van de Brandgrensrun. Tijdens deze bijzondere hardloopwedstrijd lopen de deelnemers langs de 12 kilometer lange brandgrens. Met het bijzondere evenement wil de organisatie een nieuwe generatie bewust maken van het bombardement en de gevolgen hiervan.
Radio en TV Rijnmond besteden op 14 mei veel aandacht aan de herdenking in Rotterdam. Op TV begint de uitzending om 12.50 uur tot 13.45 uur. De radio-uitzending is van 12.00 uur tot 17.00 uur, waarbij elk uur een gast live in de uitzending vertelt over het bombardement.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl