nieuws

Oud-deelraadsvoorzitter Feijenoord wint zaak tegen BING

ROTTERDAM - De oud-voorzitter van de deelgemeente Feijenoord, Seyit Yeyden, had door onderzoeksbureau BING nooit mogen worden beschuldigd van oneigenlijke politieke druk op een ambtenaar. Dat is de uitspraak van de rechter in een zaak die Yeyden had aangespannen.
Volgens de Accountantskamer heeft BING onvoldoende onderbouwd dat èn hoe Yeyden regels heeft overschreden. Door de voormalige deelraadsvoorzitter naast oneigenlijke politieke druk ook nog eens te beschuldigen van machtsbederf is door BING het fundamentele beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid geschonden. Ook kreeg Yeyden niet de gelegenheid om vooraf te reageren op de eindconclusie.
Om deze redenen heeft de Accountantskamer directeur Werkman van BING berispt. Hij wordt als aannemer van de opdracht eindverantwoordelijk gehouden. BING en hij kunnen nog in hoger beroep.
Seyit Yeyden beraadt over welke stappen hij moet zetten om volledig eerherstel te krijgen.
Bestuur deelraad sneuvelde
Yeyden en de overige leden van het toenmalige bestuur van de deelgemeente Feijenoord sneuvelden halverwege 2013 naar aanleiding van het BING-onderzoek. Dat onderzoek werd ingesteld na voortdurende verhalen over machtsmisbruik en vriendjespolitiek. In het rapport werden die verhalen nauwelijks gestaafd. Wel werd Yeyden beschuldigd.
Mede vanwege dat geval trok de PvdA-fractie in Feijenoord, volgens Yeyden onder druk van de gemeenteraadsfractie en het afdelingsbestuur van de PvdA, de steun aan het deelraadsbestuur in. Dat stapte vervolgens op.
BING
Het is niet de eerste keer dat BING wordt teruggefloten na een rapport. Ook de Schiedamse topambtenaar Hans Boet (volledig), oud-burgemeester Wilma Verver (gedeeltelijk) en Rotterdammer Leks Verzijlberg (als toenmalig topman van Maastrichtse corporatie Servatius) stapten met succes naar de Accountantskamer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl