MINIMUSEA

Garagebox van 18-jarige Bleiswijker ontpopt zich tot compleet oorlogsmuseum

De 18-jarige Stijn Molleman heeft een wel heel bijzondere garage in Bleiswijk. Met één druk op de knop gaan de automatische deuren van de box omhoog en ontvouwt zich Depot '40-'45: een mini-oorlogsmuseum.
Kasten met uniformen, helmen, boeken en persoonsbewijzen vullen de ruimte. "Dat zijn spullen van de mobilisatie die zijn gebruikt aan het begin van de meidagen. Aan de andere kant staat alles van de geallieerden, het dagelijkse leven en van de Duitse kant." Tussen de spullen zijn ook wapens te vinden, geen vuurwapens maar steekwapens zoals bajonetten. Daarnaast is er propagandamateriaal te zien. "Het is officieel geen museum", legt Molleman uit. "Maar mensen noemen het wel zo en op afspraak kun je het altijd bezoeken."
Met zijn achttien jaar is Molleman een wel heel jonge museumdirecteur. Door de verhalen van zijn opa is hij begonnen met verzamelen. "Hij woonde vroeger op de Veluwe en heeft ook de luchtlandingen van Operatie Market Garden heel bewust meegemaakt." Zijn opa vertelde Molleman verhalen en nam hem mee naar musea. "Dat heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Het besef dat die helmen en uniformen echt zijn gebruikt in de oorlog door jongens van mijn leeftijd. Dat is zo'n apart idee. Dat heeft heel erg mijn aandacht getrokken."
Stijn Molleman
Stijn Molleman © Jacco van Giessen
'De jongen met het museum'
De items die Molleman in zijn collectie heeft, vertellen allemaal een verhaal. "Driekwart daarvan heb ik gekregen van mensen die wisten dat ik verzamel. Maar met goed speuren op de markt en in de kringloopwinkel vind je ook genoeg." Inmiddels wordt Molleman ook wel eens herkend in het dorp, waar hij bekend is als 'de jongen met het museum'. Het begon ooit met één boekenplankje in zijn slaapkamer. "Dat is een beetje uitgelopen." Inmiddels is het een volle garagebox. "Het begint wel echt klein te worden."
In die box is ook een familiestuk te vinden: een bijzondere foto van soldaten. Op de foto staat 'de vrolijke bende'. "De dame op de foto is mij helaas niet bekend. Eén van de jongens die er tussen staat is mijn overgrootvader. Die heeft bij het vierde regiment infanterie gezeten in 1929. Later is hij ook voor de mobilisatie opgekomen in 1939." In het museum zijn ook originele foto's te vinden van het bombardement van Rotterdam, maar het trotst is Molleman op de paspop. "Dat is een Nederlandse infanterist, volledig uitgerust met gasmasker, broodzak en riem. Alles erop en eraan."
In verzamelland heeft Molleman wel naam gemaakt, maar zijn collectie is nog niet compleet. "Ik zoek nog originele spullen tussen 1940 en 1945 en ben ook hard op zoek naar een bevrijdingsrok en spullen van de mobilisatie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl