nieuws

WOII: de Jeugdstorm in Rotterdam

ROTTERDAM - De Jeugdstorm is een jongerenbeweging die voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland is opgericht. Storm staat in dit geval voor strijden, strijden voor een ideaal. Kinderen die lid zijn van de Nationale Jeugdstorm Nederland dragen een uniform. Bij het uniform hoort een karpoets, een muts.
Zo'n muts is te vinden in de collectie van Museum Rotterdam 40-45 NU. De oranje bovenkant is een eerbetoon aan het koningshuis. De Jeugdstorm is aanvankelijk oranjegezind. Het is de jongerenbeweging van de NSB.
Jongeren zijn de eerste decennia van de twintigste eeuw vaak lid van een jeugdbeweging. De keuze voor welke club hangt af van geloof en politieke stroming. De Jeugdstorm is aanvankelijk nationalistisch, oranjegezind en godsdienstig.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verandert de Jeugdstorm. Een voorwaarde om lid te mogen zijn is een Arische afkomst. Godsdienst wordt een bijzaak en trouw aan het vorstenhuis verdwijnt.

Rotterdam

De Rotterdamse afdeling van de Jeugdstorm heeft een grote zaal aan de Zalmhaven. Er is daar ruimte voor meer dan duizend leden. In het clubhuis wordt aan sport, muziek en scholing gedaan.
Het gebouw aan de Zalmhaven gaat verloren bij het bombardement van mei 1940. De Rotterdamse afdeling gaat al snel weer verder en het aantal leden neemt in het begin van de bezettingstijd toe. Veel kinderen van NSB'ers worden lid.
Aan de Essenburgsingel in Rotterdam verschijnen een paar maanden na het bombardement houten gebouwen voor de Jeugdstorm. Bij het Museum Rotterdam 40-45 NU is een verhaal bekend van een Rotterdamse jongen die vanaf 1942 naar bijeenkomsten van de Jeugdstorm gaat. Zijn vader is lid van de NSB. De zoon wordt aangesteld als hulpkoerier voor de Landwacht, de politie van de Duitse bezetter in Nederland.

Berecht

Na de bevrijding wordt hij opgepakt en in een interneringskamp gezet. Zijn dagboek wordt in beslag genomen en dient als bewijsmateriaal. De stukken die Duitse sympathieën laten zien, worden rood omcirkeld.
Nederlanders die aan de kant van de bezetter staan, worden na de oorlog berecht. Van ruim 300.000 mensen is een dossier aangelegd. Daarin staan getuigenverslagen en soms ook bewijsmateriaal als mouwbanden, emblemen en portretten van Hitler of Mussert die bij de mensen aan de muur hingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl