nieuws

Omkoping bewezen in zaak Havenschandaal

ROTTERDAM - De hoofdrolspelers in het Rotterdamse havenschandaal krijgen forse boetes en celstraffen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag dat omkoping is bewezen in de zaak tegen oud-havendirecteur Willem Scholten en zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.
Van Nieuwenhuyzen krijgt 150.000 euro boete en een jaar cel, waarvan 285 dagen voorwaardelijk. Hij hoeft niet de cel in, omdat de onvoorwaardelijke straf van 80 dagen gelijk zijn aan zijn voorarrest. Scholten moet een boete betalen van 75.000 euro en krijgt een voorwaardelijke celstraf van een jaar.
De straffen vallen fors lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. Justitie eiste vijf jaar cel tegen Van Nieuwenhuyzen en 2,5 jaar cel tegen de ex-havendirecteur. Het hof liet de hoge leeftijd van Scholten en de maatschappelijke schade voor de mannen meewegen.
Maatschappelijke schade
Als gevolg van de rechtszaken zou Van den Nieuwenhuyzen zonder inkomsten zitten. “Mijn reputatie is ernstig besmeurd. Zelfs mijn kinderen zien dat transacties worden ingetrokken”, klaagde de zakenman eerder dit jaar.
De zaak draait om de omstreden bankgaranties die Scholten in 2002 had verstrekt aan scheepswerf RDM, waar Van den Nieuwenhuyzen directeur was. De zakenman werd ervan beticht dat hij Scholten daarvoor had omgekocht: hij stelde een appartement beschikbaar en doneerde 1,2 miljoen cash.
Valsheid in geschrifte
Volgens het hof hebben Van den Nieuwenhuyzen en de controller van RDM zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De controller werd dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand.
De zakenman werd op andere punten vrijgesproken. Zo zou hij niet schuldig zijn aan liegen onder ede of faillissementsfraude bij RDM-onderdeel SP, de SS Rotterdam of zijn eigen holding.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl