nieuws

Waterstofperoxide gaat blauwalg te lijf in Krabbeplas

ROTTERDAM - De strijd tegen de blauwalg in de Vlaardingse Krabbeplas krijgt een nieuw hoofdstuk. Om de jaarlijks terugkerende bacterie tegen te gaan wordt nu waterstofperioxide in het water verspreid. Eerdere maatregelen hadden onvoldoende succes.
Bij de nieuwe bestrijdingsmethode werkt het Hoogheemraadschap Delfland samen met Arcadis en de Universiteit van Amsterdam. Zij zetten een boot in die uitschuifbare armen net boven de bodem kan laten hangen. De armen vermengen de waterstofperoxide met lucht en verspreiden dit over de hele plas.
Rob Hoefnagel van het Hoogheemraadschap: "Het gaat hier om een hele lage dosering aan waterstofperoxide, te vergelijken met tienduizend keer verdund mondspoelwater. Je kan er gewoon in zwemmen en andere organismen hebben er geen last van."
Vanwege de werkzaamheden kan er donderdag en vrijdag nog niet in de Krabbeplas gezwommen worden. Hoefnagel: "Dat is niet omdat je last kan krijgen van de waterstofperoxide, maar het duurt nu eenmaal twee dagen voor de blauwalg is afgestorven."
De methode is al eerder succesvol toegepast buiten de regio Rijnmond. Het is geen definitief bestrijdingsmiddel, erkent Hoefnagel, het werkt slechts zes weken. Maar uitbater Herman Jongeling van Paviljoen de Krabbeplas is er blij mee.
Jongeling: "Ik word elke dag door mensen gebeld of ze kunnen zwemmen. De blauwalg kost mij klandizie, om moedeloos van te worden. Als we met deze methode de zomer doorkomen, ben ik heel tevreden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl