nieuws

Vlaardingse salon serveert aardappelijs

ROTTERDAM - Pistache, aardbeien, chocolade, vanille en aardbeien. Die ijsvarianten kennen we allemaal wel. Maar aardappelijs? Jazeker, het bestaat. Jan Hijmans van IJssalon Melbalino in Vlaardingen maakt het.
Het bijzondere product is volgens Jan ontstaan binnen de vereniging van ambachtelijke ijsbereiders. "We wilden iets doen met het feit dat Vincent van Gogh 125 jaar geleden is overleden", zegt hij. " Dus kwamen we uit bij het schilderij van de aardappeleters."

Dat schilderij uit 1885 was dus de inspiratiebron voor de nieuwe ijssmaak. Maar hoe maak je zoiets? "Met Frieslander aardappelen", vertel de Vlaardingse ijsmaker. "Die geven namelijk een heerlijk kruimige, zoete smaak."

Vrouw moet schillen

Het schillen van de aardappels heeft hij uitbesteed aan zijn vrouw. "Er gaat 800 gram per portie in, dat tikt aan", vertelt zij aan Radio Rijnmond. "Ik krijg er kromme vingers van", lacht mevrouw Hijmans.
Zij staat ook achter de vitrine en krijgt dus de meeste reacties van klanten te horen. Die zijn wisselend. "Sommigen vinden het wel lekker, het smaakt ook wel naar aardappel." Maar echt enthousiast? "Nou, een heel bolletje willen ze er niet van."

IJsje oorlog?

Sommige klanten vragen er ook mayonaise of appelmoes bij. "Daar beginnen we niet aan hoor", zegt mevrouw Hijmans streng. Even later in de ijskeuken onthult haar man de ingrediënten van het bijzondere ijs. "Boter, melk, eidooier, wat suiker. En natuurlijk... aardappel."
Jan Hijmans maakt al 36 jaar ijs in zijn winkel aan de Korte Hoogstraat in Vlaardingen. Hij heeft 18 smaken in de vitrine en sinds kort dus ook de aardappelvariant. Ook hip deze zomer is de andere nieuwe smaak die Hijmans ontwikkelde: Lello.

Lello versus aardappelijs

"Dat is witte chocolade met kokos", vertelt Hijmans. "Dat was wel even stoeien met de verhoudingen." De verslaggever is toch duidelijk meer gecharmeerd van dit nieuwe ijs dan van de aardappelvariant. "Ach", zegt Hijmans, "over smaak valt niet te twisten."
Wie de uitdaging aan wil gaan hoeft zich geen zorgen te maken een heel bolletje te moeten verorberen: " Nee hoor, iedereen mag ook gewoon alleen een lepeltje komen proeven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl