nieuws

Rotterdam volhardt in strenge aanpak bijstandsfraude

ROTTERDAM - Rotterdam zet de strenge aanpak van bijstandsfraude onverminderd door ondanks kritiek van de gemeentelijke ombudsman. Van de vier grote steden worden in Rotterdam veruit de meeste boetes uitgedeeld aan bijstandsfraudeurs.
De gemeente heeft de afgelopen twee jaar 2678 boetes opgelegd voor uitkeringsfraude. Dat is twee keer zoveel als Den Haag (1150 boetes) en zes keer zoveel als Amsterdam (467 boetes) en Utrecht (429 boetes). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van nieuwszender BNR. Het gaat om boetes van gemiddeld 2000 euro. Die komen naast de terugvordering van de ten onrechte uitgekeerde uitkeringen.
Wethouder Maarten Struijvenberg: "Amsterdam moet natuurlijk gerust doen wat haar goed dunkt. Maar in Rotterdam vind ik het heel belangrijk dat belastinggeld voor het sociale stelsel op een goede manier wordt uitgegeven en dus terechtkomt bij de mensen die het ook nodig hebben. Als het terechtkomt bij mensen die daar misbruik van denken te kunnen maken, dan hebben ze aan mij een slechte."
Kritiek
De harde aanpak van de bijstandsfraude stuit ook op kritiek. Eind vorig jaar nog van de landelijke ombudsman Frank van Dooren: "Juist de mensen die niet de bedoeling hadden om te frauderen, worden hier zwaar door getroffen."
Van Dooren krijgt nu ook bijval van de gemeentelijke ombudsman, Anne Mieke Zwaneveld: "Het is toch opmerkelijk dat er zulke grote verschillen zijn. Heeft Rotterdam dan zoveel meer fraudeurs dan Amsterdam? Daar geloof ik helemaal niets van."
De gemeentelijke ombudsman krijgt veel klachten binnen van gedupeerden. "Fraude moet worden opgespoord maar heel vaak is het geen fraude. Ik noem bijvoorbeeld mevrouw Jansen. Die had een uitkering en vindt een parttime baan. Zij laat een contract aan de gemeente zien en dan levert ze te laat een loonstrook aan. En dat is volgens Rotterdam uitkeringsfraude. Daar geloof ik helemaal niets van", aldus de gemeentelijke ombudsman Zwaneveld. Zij pleit voor een zorgvuldige aanpak van uitkeringsfraude met meer waarschuwen en minder boetes.
'Aantal gevallen neemt niet af'
Rotterdam trekt zich de kritiek deels aan door niet minder boetes op te leggen, maar wel lagere. Struijvenberg: "Onverminderd zet ik in op handhaving van de rechtmatigheid van de uitkering. Waar de vergrijpen licht zijn, krijgen mensen een lagere boete. Maar het aantal constateringen neemt niet af."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl