nieuws

Papendrechtse blij met steun tegen ebola in Liberia

PAPENDRECHT - De Papendrechtse Anneke Quoi, die al tijdenlang strijdt tegen ebola in Liberia, is even terug in Nederland. Ze wil vooral iedereen bedanken die haar financieel heeft gesteund in haar strijd tegen de ziekte, door simpelweg emmers uit te delen.
Anneke, die samenwerkt met haar Liberiaanse echtgenoot Mambu Quoi, is een van de weinige Nederlandse hulpverleners die in Liberia de strijd aan zijn gegaan tegen de zeer besmettelijke en doorgaans dodelijke ziekte die begin vorig jaar de kop opstak.
Niet door zieke mensen te behandelen, maar door emmers uit te delen, waardoor mensen hun handen kunnen wassen met chloor. En met succes.
“Mijn man graaft waterputten, want veel mensen hebben thuis geen stromend water. Ook hebben ze vaak geen geld om emmers te kopen. Dankzij donaties van mensen uit Nederland hebben we duizenden emmers kunnen uitdelen.”
Liberia bijna ebolavrij
Op dit moment is Liberia vrijwel ebolavrij. In juli was er nog een geval in een dorp, waar twee mensen overleden. Maar het dorp is inmiddels uit quarantaine en na 42 dagen wachten kan men binnenkort stellen dat het land daadwerkelijk ebolavrij is.
Anneke blijft bescheiden over haar rol hierin: “Het is vooral Nederland geweest dat hieraan flink heeft bijgedragen.”
Weer terug
Op 23 september gaat het echtpaar weer terug naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Maar ze gaan niet achterover leunen.
“We gaan weer verder met het graven van waterputten. Daarnaast geven we veel informatie op scholen. Dankzij giften hebben we in juli duizenden exemplaren van het boekje When Life Turns Upside Down van Hijltje Vink gekregen. Deze delen we uit op scholen. Er zit ook een werkboekje bij voor de leraren. Want veel kinderen missen mensen, soms is een heel dorp weg. Er is daar nog veel te verwerken.”
Dankbaar voor hulp
De paar maanden in Nederland zien ze als een tijd van rust en bijkomen en een tijd om iedereen te bedanken.
“Vooral in het afgelopen jaar tijdens de ebolacrisis was het onvoorstelbaar hoeveel support we hebben gehad. Niet alleen financieel, maar ook in de vorm van gebeden, kaarten, e-mails en telefoontjes. Zonder de hulp van deze duizenden mensen hadden we niet kunnen strijden tegen ebola.”
Alert blijven
Door de familie van Anneke in Nederland is niet afhoudend gereageerd omdat ze uit een ebolagebied komt. Dit gebeurde wel in het Havenziekenhuis in Rotterdam. Toen ze zich daar meldde voor keelpijn en vertelde dat ze uit een ebolagebied kwam, moest ze direct met een mondkapje in een aparte ruimte gaan zitten.
“Ik vertelde dat we al 22 dagen in Nederland waren. Toen zei de receptioniste: dat maken wij wel uit. Prima, heel goed. Je moet het vermijden door heel alert te zijn. Als ooit iemand ebola heeft en contact heeft gehad met honderden mensen, dan heeft Nederland toch wel een klein probleem denk ik.”
Presentatie
Wie meer wil weten over wat het echtpaar Quoi in Liberia doet, kan op zaterdag 5 september vanaf 15.30 uur naar kerk De Ark in Papendrecht. Daar geeft ze een presentatie over het werk van hun stichting Manneka. Hun verrichtingen zijn ook te volgen op een speciale Facebookpagina.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl