nieuws

Documentaire: de ontmaskering van moordenaar Patrick S.

Patrick S. uit Spijkenisse was in 2010 verantwoordelijk voor twee geruchtmakende moorden, op Nanda Kerklaan en Farida Zargar. Vijf jaar later praten betrokkenen op Radio en TV Rijnmond voor het eerst over deze gruwelijke en bizarre zaak.
Een afgezaagde voet, een verzameling haarlokken en nagels, zelfgemaakte speren en messen: het is het verhaal Patrick S. Loner, survivor, roofdier. De officier van justitie: “Als je hier een speelfilm van wilt maken, zal de reactie zijn: dit is zo onaannemelijk, schrijf maar een wat realistischer script.”
Het Mallebos is een recreatiegebied aan de westkant van Spijkenisse. Hier spelen zich in 2010 gebeurtenissen af, die lange tijd onverklaarbaar lijken.
In januari overlijdt de fietsster Nanda Kerklaan (43) op de Malledijk, die langs het bos loopt. Een ongeluk met de fiets? Bewoner Etienne Ooms: “Aan de verwondingen kon je eigenlijk direct al zien dat het geen ongeval kon zijn.” De recherche kan de zaak niet oplossen en houdt alle mogelijkheden open. De zaak belandt op de plank.
Een half jaar later is er weer politie op de Malledijk. Dit keer gaan zij zoeken in het Mallebos: een vrouw wordt vermist, die daar regelmatig op een bankje zat: Farida Zargar (21) is haar naam. Zelfs het leger speurt mee, maar tevergeefs.

Tasje

Ruim een jaar later is er een ogenschijnlijke routineklus voor de politie in de Venusstraat in Spijkenisse. Ene Patrick S. wordt aangehouden, samen met zijn maat Timothy S. Ze zouden straatroven hebben gepleegd. De slaapkamer van Patrick ligt volgestouwd met troep en gestolen spullen.
Dan valt het oog van een wakkere politieman op een doos met daarin een tas. De tas van Farida Zargar, zo herkent hij. “Dat was de grote doorbraak”, vertelt officier van justitie Katja van der Maas. “Vanaf dat moment zaten we in een rollercoaster.” Patrick S. zegt aanvankelijk dat hij de spullen slechts heeft gevonden.
Dat verandert na een bizarre vondst in zijn schuur: een voet. De afgezaagde voet van Farida. Niet veel later wijst Patrick de plek aan waar hij het meisje heeft begraven, in het Mallebos. De moord ontkent hij dan nog.

Afgeluisterd

In het Huis van Bewaring wordt hij afgeluisterd. Als zijn zus op bezoek komt, vertelt hij over andere misdrijven die hij heeft gepleegd. De zware mishandeling van een Poolse man. En die onopgeloste zaak op de Malledijk, die als ongeluk te boek staat. Bij de recherche vallen de monden open: Nanda Kerklaan. Ook haar dood heeft Patrick S. op zijn geweten.
Zo ontvouwt zich langzaam een strafzaak, die zijn weerga niet kent. Patrick S., een tengere, kleine man uit Spijkenisse, een koperdief met een krantenwijk, blijkt een meedogenloze moordenaar te zijn. ’s Nachts zat hij regelmatig in het Mallebos.
Rechercheleider Dick Althusius: “In het bos hebben we een tent van hem gevonden. Daar sliep hij, daar jaagde hij op dieren, met zelfgemaakte messen. Hij heeft ons verteld dat hij zich in het bos heel vrij voelde. Dat hij er kon leven zoals hij zelf wilde.”
Nagellak
Maar de stap van survivor naar moordenaar, het blijft een raadsel. Het ‘monster van het Mallebos’ was en is een mysterie.
Althusius: “Hij verwaarloosde zichzelf ook. Dat merkten we een keer tijdens een verhoor. We onderbraken het om wat te eten en Patrick vroeg: “heeft iemand misschien een potje nagellak?” Wat bleek, hij had zulke slechte tanden dat hij een beschermlaagje aanbracht met nagellak. Anders kon hij niet zonder pijn eten.”
Het is een van de vele zonderlinge details rond Patrick S. En wat te denken van die haarlokken en nagels? Zou hij dan toch meer vrouwen hebben vermoord, zoals hij een informant had toevertrouwd in het Huis van Bewaring? Tot op de dag van vandaag is nooit aangetoond dat Patrick S. daadwerkelijk een seriemoordenaar is.
Na aanvankelijk levenslang te hebben gekregen, werd die straf in hoger beroep omgezet in 25 jaar en tbs. Voorlopig zit hij dus nog vast, Patrick S.(38) uit de Venusstraat. De rust is weergekeerd in het Sterrenkwartier en het Mallebos. Maar vijf jaar na dato blijkt dat de moorden uit 2010 nog altijd een grote impact hebben in Spijkenisse en ver daarbuiten.
De documentaire is zaterdag 10 oktober vanaf 17.00 uur ook te zien op TV Rijnmond.
Foto's: (1) Farida Zargar in het Mallebos, op de plek waar zij was begraven, (2) De fiets van Farida, opgedregd uit de sloot

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl