nieuws

Verboden Gorcumse kunst 50 jaar na rel tentoongesteld

DORDRECHT - Het was een gigantische rel in Gorinchem precies vijftig jaar geleden. Een serie schilderijen van kunstenaar Wil Ferwerda werd verwijderd uit de nieuwe doelen nog voor de opening van de expositie. De schilderijen zouden aanstootgevend zijn geweest. Nu een halve eeuw later worden de werken in Dordrecht alsnog samen tentoongesteld.
Het was Ridder van Rappard, de burgemeester van Gorinchem in 1965, die vond dat de werken van Ferweda niet door de beugel konden. Hij noemde ze ‘smerig’ en ‘aanstootgevend’. Op de dag dat de tentoonstelling geopend zou worden werden alle doeken weggehaald.
Gorinchem was vorige week opnieuw landelijk in het nieuws omdat schilderijen waren weggehaald uit het Beatrixziekenhuis. Ook hier hadden mensen geklaagd dat de kunst aanstootgevend zou zijn.
Toch zijn tijden duidelijk veranderd. Ferwerda en zijn verboden kunst zijn inmiddels omarmd door gemeente Gorinchem. De tentoonstelling ‘verboden kunst’ wordt dan ook geopend door de huidige burgemeester van Gorinchem Govert Veldhuijzen.

De kunstrel in Gorinchem is opgenomen in de RTV Rijnmond Vergeten Verhalen-canon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl