Feyenoord oppermachtig in Heerenveen: 2-5

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de uitwedstrijd bij sc Heerenveen met ruime cijfers gewonnen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst was vooral in de eerste helft oppermachtig in Friesland. Door een hattrick van Dirk Kuyt, een uitblinkende Simon Gustafson en Michiel Kramer stond het halverwege 5-0. Henk Veerman bepaalde na rust met twee goals de eindstand: 2-5.
Het werd eigenlijk nooit een wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion. In de zevende minuut kwam Feyenoord namelijk al op voorsprong via Dirk Kuyt, die na een combinatie met Simon Gustafson en een schitterende actie van de de bal achter Erwin Mulder schoot: 0-1. Het bleek de opmaat naar meer, want het zou niet de enige keer zijn dat de voormalig keeper van de Rotterdammers mocht vissen. Nog geen tien minuten later was het opnieuw raak. Na terugleggen met het hoofd door Gustafson was het de voorlopig nog speelgerechtigde Michiel Kramer die met links afwerkte.
Feyenoord haalde een hoog niveau in Friesland, maar dat kwam mede door het onthutsend zwakke spel van Heerenveen. De thuisploeg wist helemaal niets in te brengen en leek de bestuurlijke onrust die heerst in het hoge noorden te hebben overgebracht naar het veld. Feyenoord was echter nog lang niet klaar. Na bijna een half uur spelen bekroonde Gustafson zijn sterke optreden door ook zelf te scoren, want hij schoot een voorzet van Kramer overtuigend met rechts binnen. In het restant van de eerste helft maakte Kuyt het nog erger voor Heerenveen. Voorbereidend werk van respectievelijk Eljero Elia (voorzet) en Gustafson (corner) én geklungel in de Friese defensie brachten de aanvoerder in stelling: 0-5.
De tweede helft was van een beduidend lager niveau. Feyenoord geloofde het wel en ging niet meer nadrukkelijk op zoek naar de aanval. Heerenveen probeerde het eigen publiek nog wel te kunnen trakteren op een eretreffer en daar kreeg het de gelegenheid toe van de bezoekers. Eerst was het Simon Thern die vanuit het niets hard naast schoot, maar na bijna een uur spelen wist Henk Veerman wel te scoren. De spits wipte de bal over Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer na onoplettendheid in de Rotterdamse defensie.
Diezelfde Veerman bepaalde tien minuten voor tijd de eindstand door vanaf rechts opnieuw raak te schieten. In de tussentijd waren Marko Vejinovic en Kuyt nog dichtbij een zesde treffer, maar Feyenoord had het vizier in het tweede bedrijf niet meer op scherp. Door de overwinning blijft het tweede in de eredivisie. Ajax is wegens een beter doelsaldo koploper. Over enkele weken treffen beide teams elkaar.