nieuws

Grote brand autosloperij Vlaardingen (+ VIDEO)

VLAARDINGEN - Bij autosloperij Altijd Raak Penders aan de George Stephensonweg in Vlaardingen is vrijdagochtend vroeg een zeer grote brand uitgebroken. Niemand raakte gewond. Er is geen asbest vrijgekomen.
Omwonenden in de Westwijk moesten ramen en deuren dichthouden vanwege de enorme rook die is vrijgekomen. Ze hebben daarover NL-Alerts gekregen.
De brandweer had de brand rond 08.00 uur onder controle. Brandweerlieden zijn nog wel bezig met nablussen. Daardoor kan opnieuw rook vrijkomen.
Aansteker
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Wel zijn een aansteker en een wijnfles met een stukje katoen gevonden op nog geen 10 meter van het bedrijf.
De politie onderzoekt of de spullen iets met de brand te maken hebben. Ze sluit brandstichting niet uit, maar het is te vroeg om die conclusie al te trekken.
@flashphotoNL een foto van de situatie pic.twitter.com/xnckFsybse
— Richard (@richardvanroon) 6 november 2015

Uitslaande brand

De brand brak rond 04.30 uur uit op industrieterrein de Vergulde Hand. Hulpdiensten rukten massaal uit om het vuur te blussen. Volgens de veiligheidsregio woedde de brand in een gebouw en in meerdere auto's.
Het vuur was een tijdje uitslaand. Rond 07.00 uur waren er echter geen uitslaande oranje wolken meer te zien, meldde verslaggever Jelle Gunneweg ter plaatse.
Bewoners hebben knallen gehoord. Volgens de gemeente waren die afkomstig van gas- en zuurstofflessen in het bedrijf. De veiligheidsregio dacht eerst dat het kwam door autobanden die door de grote hitte uit elkaar klapten.

Bluswater

De brandweer had grote moeite om aan genoeg bluswater te komen. Er werd een speciale pomp ingezet om het water van een grotere afstand te kunnen halen. Het Havenbedrijf Rotterdam hielp hierbij.
Het gebouw van de autosloperij is volledig verwoest. Brandweerlieden hebben het vuur gecontroleerd laten uitbranden. Ze hebben kunnen voorkomen dat de brand is overslagen naar naastgelegen bedrijven.
Eigenaar van de autosloperij Dave Penders was rond 05.00 uur bij de brand. Hij vroeg de brandweer nog om de voorkant van het bedrijf te behouden, maar dat kon niet omdat er te weinig bluswater was.
"Er stonden daar veel waardevolle spullen. Sta je dan te kijken hoe je levenswerk afbrandt", aldus de eigenaar.
Penders heeft de zaak op zijn achttiende overgenomen van zijn vader, nu dertig jaar geleden. Hij is ervan overtuigd dat de brand is aangestoken, maar weet niet door wie. "Ik heb geen vijanden."
Vierde brand
Penders is niet onbekend met brandstichting. Het is de zoveelste keer in zes maanden tijd dat bij het autobedrijf brand is uitgebroken. De laatste keer op 17 augustus bleek de brand te zijn aangestoken.
De eigenaar vroeg daarna aan de gemeente of er extra toezicht kon komen, maar dat was volgens burgemeester Bert Blase niet nodig. Penders verdenkt hem van een hetze tegen het bedrijf.
Geen verkeer
Het treinverkeer tussen Vlaardingen-Centrum en Maassluis lag een tijdje stil, omdat de brand in de buurt van het spoor woedde. Om 08.00 uur gingen er weer treinen rijden.
De treinen stopten tot halverwege de middag alleen niet op Vlaardingen West. Dat had te maken met het nablussen en de rook die eventueel weer vrijkwam. Sinds 14.30 uur wordt het station weer gebruikt.
Ook is het niet mogelijk om op delen van het industrieterrein te komen, omdat wegen zijn afgezet door de politie. Zo zijn de Maassluissedijk, Marconistraat, Fultonstraat en James Wattweg dicht voor het verkeer.
Het Lentiz Geuzencollege aan het Geuzenplein zou dichtblijven, maar omdat er al kinderen onderweg naar school waren, is die toch opengegaan. Overigens gaan niet alle lessen door, omdat er ook ouders zijn die hun kinderen wel thuis hebben gehouden.
Jelle Gunneweg was in Vlaardingen en twitterde over de brand en de nasleep:

Tweets over since:2015-11-6 from:@JelleGunneweg AND #vlaardingen
Foto's: MediaTV en Jelle Gunneweg
Video: MediaTV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl