nieuws

Rotterdams café was spil in drugsnetwerk

Café De Ketel aan de Damstraat (Foto Google Streetview)
Café De Ketel aan de Damstraat (Foto Google Streetview)
Een café in Rotterdam-Zuid heeft dienst gedaan als uitvalsbasis voor internationale drugscriminelen. Dat meldde de Britse nationale recherche.
De criminelen maakten in het toenmalige café De Ketel onderling afspraken over grote drugstransporten naar Rotterdam en Antwerpen. De cafébazen zouden hebben geholpen met het transport van de drugs. Ze schakelden daar corrupte havenmedewerkers voor in.
''Het café van twee Turkse broers was achttien uur per dag open'', aldus de Britse National Crime Agency. ''Mensen konden alleen naar binnen door eerst aan te bellen. Uitsluitend bekende gezichten waren er welkom.''
Douane
De politie kwam het netwerk op het spoor toen een lading harddrugs in een container niet werd opgehaald in Antwerpen. De cocaïne belandde daardoor in het Duitse Essen, waar het spul door de douane in beslag werd genomen.
De politie begon een onderzoek naar de broers en andere criminelen die het onderwereldcafé gebruikten. In 2013 werden in het café twee vuurwapens, meer dan honderd mobiele telefoons, 300.000 euro, een geldtelmachine, een radioscanner en andere spullen in beslag genomen.
Britten
Op andere adressen in Rotterdam werden onder meer negen handvuurwapens, twee semi-automatische wapens en honderdduizenden euro's gevonden. Uiteindelijk werden ook twee Britten opgepakt, die achter het cocaïnetransport naar Antwerpen zouden zitten.
Het duo is in Groot-Brittannië veroordeeld tot 12 en 13 jaar cel, meldde de Britse recherche donderdag. Ze zouden van plan zijn geweest voor honderden miljoenen euro's aan cocaïne Europa in te smokkelen.
Meer dan tien andere verdachten verschijnen in Rotterdam voor de rechter. De strafzaak staat volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gepland voor maart volgend jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl