nieuws

Oud-wethouder wil 'positieve' discussie over Piet

De voormalige Dordtse wethouder Hubert Fermina heeft een bijzondere manier gevonden om de discussie over Zwarte Piet bij te sturen. Door zichzelf in het pak te hijsen van de helper van Sinterklaas wil hij mensen aanmoedigen op een positieve manier in debat te gaan.
De discussie over Zwarte Piet maakt in de samenleving veel emotie los. Critici willen het uiterlijk van Piet aanpassen, anderen voelen daar helemaal niets voor.
Fermina is kritisch over de traditionele Piet, maar wil de discussie op een vriendelijke manier voeren. Daarom hees hij zichzelf in het kleurige pak om te pleiten tegen de 'stereotypen' rond Piet, die bijvoorbeeld gebroken Nederlands spreekt en grote oorringen draagt.
Knecht
Zo vindt de voormalige politicus het bijvoorbeeld onprettig als Zwarte Piet wordt omschreven als de knecht van Sinterklaas, zoals in het lied Sinterklaasje Kom Maar Binnen. ''Dat is een associatie met de blanke overheersing van de zwarten'', concludeert Fermina.
Ook de Zwarte Piet als boeman die kinderen in de zaak stopt zou volgens Fermina tot het verleden moeten behoren. ''Het gebeurt met hele kleine dingen. Mensen zouden tegen hun kind kunnen zeggen: Piet geeft je een klap op je vingers als je niet wil luisteren.''
Fermina wil mensen wijzen op de negatieve stereotypen rond Piet, maar zonder opgeheven vinger. ''Ik denk dat je de sfeer positiever overbrengt als je een beetje in fleurige kleding zit'', vertelt hij verkleed als 'positieve Piet'. ''Ik denk dat Zwarte Piet geen mens is waar negatief tegen aangekeken moet worden, maar ook positief moet worden bekeken.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl