nieuws

Martin Lodewijk en de Laatste Pagina

Martin Lodewijk
Martin Lodewijk
Hij behoort tot de top van de Nederlandse striptekenaars, is bekroond en gelauwerd en bedacht en schreef mee aan meer dan honderd titels, waarvan Agent327, Storm en De Rode Ridder de bekendste zijn: stripauteur en reclametekenaar Martin Lodewijk. De documentaire ‘Martin Lodewijk en de Laatste Pagina’, zaterdag 18 april te zien draait om het finale Agent327-album, ‘De Daddy Vinci Code’, dat al meer dan tien jaar wacht op voltooiing.

De 75-jarige Rotterdammer Lodewijk tekent nog iedere dag, maar een writersblock en ‘vingers die niet meer zo best willen en zand tussen zijn oren’ maken het lastig. Lukt het hem om dit album te voltooien of wordt het zijn Unvollendete? Regisseur Koert Davidse volgde Lodewijk van nabij tijdens dit zware creatieve proces.
Op zijn achttiende verkocht Martin Lodewijk zijn eerste ondeugende cartoons aan Mascotte en Bolero, de pikante bladen van toen.Toen hij eind jaren 60 voor het stripblad Pep ging werken ontstond zijn beroemdste creatie: de humoristische stripfiguur Agent 327, een parodie op James Bond. Lodewijk kan veel van zichzelf kwijt in deze stuntelagent. Zelf bepaald geen reiziger komt hij met het verzinnen van avonturen voor Agent 327 (vaak in gezelschap van de rondborstige spionne Olga Lawina) tóch over de hele wereld.
Was hij in Amerika geboren dan was hij volgens collega’s Jan Kruis en Dick Matena een wereldwijd succesvolle tekenaar geworden. Ze roemen hem om zijn grote fantasie en geweldige plots. Volgens Matena heeft Lodewijk zelfs geniale trekjes, “en hij is ook nog zo áárdig!”. Maar niemand bescheidener dan Lodewijk, die zijn prestaties steeds relativeert. Op zijn vijfenzeventigste lijkt hij nog steeds onzeker over zijn kwaliteiten. Toch ploetert hij eindeloos door aan het ‘Daddy Vinci code-album’ en fantaseert hij alweer over volgende albums.
Martin Lodewijk en de Laatste Pagina is mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.
Regie: Koert Davidse
Producent: seriousFilm – Marc Thelosen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl