nieuws

Actie bij Islamitische Universiteit Rotterdam tegen rector

Een groep van bijna honderd alevieten, Koerden en linkse Turken heeft zaterdagmiddag geprotesteerd bij de Islamitische Universiteit Rotterdam. Ze willen dat rector Ahmet Akgündüz opstapt. Aanleiding zijn beledigende uitspraken van Akgündüz.
Het protest aan de Bergsingel in Rotterdam is georganiseerd door onder meer de Federatie van Alevitische Verenigingen Nederland.
De organisatie heeft ook aangifte van belediging gedaan, net als de Rotterdamse PvdA'er Latif Tali. Eerder was er aan de Bergsingel ook al een protest tegen de rector.

Tweet

Akgündüz had een tweet geplaatst over de doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin stond min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.
Ook in het verleden deed de rector omstreden uitspraken. Zo zei hij allerlei hatelijke
dingen over Koerden, joden en homoseksuelen.

Minister

Afgelopen week riep minister Bussemaker op aangifte te doen. Ze vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.
De minister kan niet ingrijpen omdat de onderwijskwaliteit goed is. Ze werkt wel aan een wetswijziging om de rector alsnog aan te kunnen pakken.
Reactie universiteit
Bestuurslid Ertuğrul Gökçekuyu van de IUR zegt naar de uitspraken tijdens de demonstratie te hebben geluisterd. “Negentig procent van wat men eigenlijk zegt is dat de Turkse staat een anarchistische overheid is, het gaat over Erdogan en tien procent gaat over Akgündüz. Dus ik denk dat er een politieke motivatie achter zit.”
Volgens Gökçekuyu moet een publiek figuur als Akgündüz ruimte hebben om op een prikkelende manier het debat aan te kunnen zwengelen. “Dat moet geen zware consequenties hebben. Ik steek mijn hand er voor in het vuur dat deze onderwijsinstelling 100 procent onafhankelijk is.” De rector wegsturen wil hij niet; “Hij heeft niets strafbaars gedaan.”
Dat minister Bussemaker oproept om aangifte te doen tegen de rector van de IUR vindt hij wel even slikken. “Ik denk dat het nu tijd is om met de minister aan tafel te gaan.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl