nieuws

FNV: 'Begin januari zal het raak zijn in de havens'

Medewerkers van de Rotterdamse haven leggen naar verwachting drie dagen in januari en mogelijk ook drie dagen in februari massaal het werk neer. "Ik ga ervan uit dat het begin januari raak zal zijn, want het huidige eindbod van de werkgevers zullen de havenwerkers niet slikken", zegt bestuurder Niek Stam van FNV Havens.
Komende vrijdag stemmen de havenwerkers over het eindbod van de werkgevers. Waarschijnlijk is deze bijeenkomst in Ahoy Rotterdam of in voetbalstadion De Kuip. Het eerdere plan om ook drie dagen in december te staken is verschoven. Dit vanwege de naderende vakantieperiode.

Blokkade

Op meerdere plekken in de Rotterdamse havens loopt het werk vertraging op als gevolg van stukgelopen onderhandelingen vrijdagavond. Zo blokkeerden ongeveer 200 werknemers korte tijd de poort bij de Delta-terminal van ECT.
Ze werden voor de ingang bijgepraat door de vakbond. Stam: "Elke werkploeg wordt geïnformeerd en dan besluiten ze zelf hoe laat ze gaan werken. Dat kan voor vertragingen zorgen."

Spontane acties

Het overleg tussen de vakbonden, werkgevers en het Havenbedrijf Rotterdam liep vrijdagavond stuk. Spontane stakingen bij bedrijven als ECT, Euromax, APMT en APMT 2 waren reden voor de werkgevers om het overleg gelijk te beëindigen.
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een werkgelegenheidsgarantie van 4,5 jaar aangeboden. Samen met de werkgevers hebben ze een pakket van maatregelen opgesteld om te voorkomen dat werknemers banen verliezen de komende jaren.

Niet voldoende

Volgens vakbond FNV heeft het overleg vrijdagavond toch te weinig opgeleverd. De medewerkers eisen betere maatregelen om hun baan te behouden de komende jaren. De bonden zijn bang dat door automatisering van de terminals de komende jaren honderden banen verloren gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl