nieuws

Cursus kip slachten in Dordrecht

Wat gebeurt er voor een kipfilet op je bord belandt? Het antwoord op die vraag wordt morgen tijdens de cursus kip slachten in Dordrecht beantwoord. Op stadsboerderij De Eikenhof maken de deelnemers hun kip klaar voor de braadpan.
"De bedoeling is dat mensen gaan nadenken over hoe een kip in de pan komt," zegt Corrie de Kock. "En ook hoe het kan dat vlees zo goedkoop in de supermarkt ligt. De cursus is een aanklacht tegen de manier waarop we met de dieren omgaan, zoals de plofkip."
De reacties op de cursus zijn wisselend. "Er zijn mensen die het eng of zielig vinden, maar ook die het goed vinden en altijd al hebben willen weten hoe een kip slachten precies gaat." Met de mensen die de slacht zielig vinden, gaat De Kock in gesprek om ze te laten nadenken over het vlees dat op hun bord ligt en het verhaal erachter.

De kip doden

Corrie is opgegroeid als boerendochter en heeft haar vader vaak kippen zien slachten. Toch doodt ze de kippen niet zelf, dat laat ze over aan Frank Ton, die meewerkt aan de cursus. Met een kip stevig in zijn hand, laat hij zien hoe hij de kip doodt.
Met een vloeiende, lichte tik, trekt Ton de nek van de kip uit. "Nu is het eigenlijk al gebeurd. De kip is hersendood. Ze zal zo gaan spartelen en daarna voel je dat het leven eruit is," legt Ton uit.
De cursisten zullen zaterdag in Dordrecht de gedode kippen kaalplukken. Ook zullen ze de ingewanden, hart en longen eruit halen. Uiteindelijk krijgen ze hun kip mee en is hij klaar voor de braadpan.
"Ik vind het interessant en leerzaam om de handelingen zelf te doen," zegt een van de deelnemers aan de cursus. "Ik koop mijn kip in de supermarkt nu met een andere gedachte. Je weet nu wat er allemaal tussen zit, tussen een levend beestje en een stuk vlees op je bord."
Het is de eerste keer dan de cursus kip slachten wordt georganiseerd. In de toekomst zullen er waarschijnlijk vaker cursussen worden gegeven.
Aangifte
Dierenbelangenorganisaties Een DIER Een VRIEND en Comité Dierennoodhulp willen aangifte doen vanwege het slachten van een kip in de studio van Radio Rijnmond vrijdagochtend. Volgens Geoffrey Deckers is dit "namelijk niet de manier om met dieren om te gaan".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl