nieuws

Rotterdam kiest voor goedkope grijze stroom

De oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad snapt niet dat de gemeente voortaan geen groene stroom meer inkoopt. De electriticiteit in de stad is voortaan afkomstig van kolencentrales.
Rotterdam koopt sinds 2003 groene stroom. Maar die stroom is duurder en het huidige stadsbestuur zegt nu voor de laagste prijs te gaan. Die wordt geboden door E-On met haar nieuwe
.
Oppositiepartij GroenLinks is teleurgesteld: "Die stroom wordt opgewekt in de kolencentrales waar we in Rotterdam veel last van hebben. Het levert luchtvervuiling op en gezondheidsproblemen voor de Rotterdammers. Kolencentrales zijn ook één van de belangrijkste oorzaken van klimaatsverandering."
De VVD noemt de stap van het stadsbestuur een ordinaire bezuiniging en inconsequent met eerder beleid. De PvdA wil dat de stad gewoon kiest voor het schoonste alternatief.

Volledige groene stroom onmogelijk

De grootste coalitiepartij Leefbaar Rotterdam vindt het prima wat er nu is afgesproken.
Tanya Hoogwerf: "Als het de gemeente geld oplevert is het goed". Volledig groene stroom is volgens Leefbaar niet mogelijk. Hoogwerf: "De centrale staat er toch. Als je ziet hoeveel Rotterdam afneemt, dan is dat peanuts. Mocht het zo zijn dat hij niet meer kan draaien, dan kost dat ook veel geld. We zullen eerst voor betere oplossingen moeten zorgen, pas dan kijken we hoe we dit soort zaken moeten ontmantelen"
D66, een andere coalitiepartij zegt dat het geld dat er overblijft gestoken moet worden in duurzame projecten. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op scholen en kantoren.
Hoeveel het nieuwe contract met E-On goedkoper is en hoeveel geld er nu door Rotterdam zelf in duurzame stroomopwekking gestoken is bij Leefbaar Rotterdam en D66 nog niet bekend. De betreffende wethouders waren maandaag niet bereikbaar. Na het kerstreces zullen zij met hun antwoorden komen voor de raadsfracties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl