nieuws

Gudde overweegt netten en herindeling stadion bij Europese duels

Eric Gudde ziet 2015 als een jaar met grote plussen en grote minnen. Enerzijds is hij tevreden over de seizoenstart onder leiding van Giovanni van Bronckhorst, maar de ongeregeldheden rond de wedstrijden tegen AS Roma blijven een doorn in het oog. Sterker nog: in de volgende Europese thuiswedstrijden schuwt Gudde strenge voorzorgsmaatregelen niet. “Denk aan netten en een andere indeling van het stadion.” En dan waren er nog de perikelen over een nieuw stadion. “Het mislukte BAM-plan zie ik niet als een nederlaag. Integendeel.”
Het jaar begon sportief gezien goed voor Feyenoord. In een groep met Sevilla, Standard Luik en Rijeka slaagde Feyenoord er in om voor het eerst in tien jaar om te overwinteren in Europa. Gudde: “Hier was ik ongelooflijk blij mee. Overwinteren in de Europa League. Prachtig. Al eindigde dit in een enorme desillusie. Dat je verliest van AS Roma is tot daar aan toe, maar het resultaat is dat we zeer waarschijnlijk een wedstrijd zonder publiek moeten spelen, plus nog een voorwaardelijke schorsing. Overigens loopt er nog steeds een beroepszaak bij het CAS, omdat we het oneens zijn met de beschuldiging van racisme.

Het niet halen van de derde plaats in de Eredivisie is overigens ook een grote min in 2015 geweest. Gelukkig was de start van het nieuwe seizoen onder leiding van Giovanni van Bronckhorst fris. Dat was dan weer een enorme plus. Met een mooie overwinning op Ajax in het bekertoernooi, waardoor we heel dicht tegen plaatsing voor Europees voetbal zitten. Toch ga je met enig chagrijn het nieuwe jaar uit, omdat de laatste twee wedstrijden verliespunten opleverden, waardoor je na de winterstop toch weer in de achtervolging moet. ‘’
Rome
Het dieptepunt voor Feyenoord in 2015 was de dubbele ontmoeting met AS Roma, al beleefden veel supporters ook een prachtige tijd in de Italiaanse hoofdstad. De Rotterdammers speelden in het Olympisch stadion knap met 1-1 gelijk. Toch kleeft aan die wedstrijd ook het beeld van een groep Feyenoord-aanhangers die zich misdroeg in het oude centrum van de stad. Gudde: “ Wat daar in Rome is gebeurd, moet je goed in proporties zien. Het was een enorme organisatie vanuit onze kant om alles in goede banen te leiden. Temeer daar de plaatselijke autoriteiten weinig medewerking verleenden. Zij zijn mede de oorzaak van de escalatie geweest. Zo wilden zij bijvoorbeeld geen fanzone organiseren. Ook de contacten tussen de Nederlandse en Italiaanse politie waren niet geweldig. Maar dat neemt nog steeds niet weg dat ik vind dat je je als gast moet gedragen als je in een andere stad bent. Ik denk dat 98 procent van de mensen dat heeft gedaan. Maar ongeveer 200 man heeft die confrontatie wél opgezocht. Buitengewoon vervelend. Ik weet dat het bij andere clubs ook is gebeurd, maar het zorgt wel voor een slecht gevoel.”
Burgemeester Aboutaleb verweet Gudde dat hij als directeur van Feyenoord een deel van zijn aanhang niet onder controle had. Gudde bestrijdt dat. “Het enige waar wij bij uitwedstrijden verantwoordelijk voor zijn is voor de kaartverkoop en de logistiek daarvan. Dat hebben onze mensen uitstekend gedaan in Rome. Maar wij zijn natuurlijk niet verantwoordelijk wat mensen die wij niet kennen en die buiten ons om naar Rome zijn gereisd buiten het stadion doen. . Ik kan mij ook niet voorstellen dat de burgemeester doelt op de uitwedstrijd in Rome, want dan zou iedereen die enige autoriteit heeft in Nederland verantwoordelijk zijn voor het gedrag van Nederlanders in het buitenland.
In de Kuip hebben wij natuurlijk wel een verantwoordelijkheid. Wat daar is misgegaan doet ook daarom misschien nog wel meer pijn, omdat dit heeft geleid tot de straf van een Europese wedstrijd zonder publiek, plus een voorwaardelijke schorsing. Dat betekent dat wij straks voor een ongelooflijk listige situatie staan. De eerste Europese thuiswedstrijd zal het nog wel goed gaan, want er is dan dus waarschijnlijk niemand. Maar voor de wedstrijd daarna weet je dat je hoofd op het hakblok ligt. Want één overtreding en de UEFA zal een volgende straf uitschrijven. Het kan niet waar zijn dat 98 procent van de goedwillende supporters de dupe wordt van 200 man die sleutelbossen, neusdruppels en paraplus op het veld gaan gooien. Dus wij zullen ons goed moeten voorbereiden op de eerste Europese wedstrijden. Denk aan het ophangen van netten, andere indelingen van de tribunes of misschien op sommige plekken in het stadion helemaal geen mensen of een cordon van 600 stewards. Misschien wordt het wel een combinatie van al deze zaken. Het clubbelang staat honderd procent bovenaan.Het kan niet zo zijn dat wij gestraft worden, omdat honderd tot tweehonderd man zich niet kan gedragen.”
Stadion
2015 was weer een jaar, waarin vertraging werd opgelopen voor wat betreft de stadionplannen van Feyenoord. Natuurlijk baalt Gudde hiervan, maar dat het BAM-plan voor vernieuwbouw van de Kuip in maart sneuvelde is volgens hem alleen maar goed geweest voor Feyenoord. “Ik was blij dat het plan van BAM werd afgeblazen. Een aantal mensen van ons had al gezien dat dit plan niet deugde. Dit in tegenstelling tot het HNS-plan er voor, waarin wij zelf ook fouten hebben gemaakt, laat dat duidelijk zijn. Het BAM-plan klopte niet, omdat BAM de afspraken niet na kwam. De exploitatie was ook onvoldoende. Dat hadden wij al eerder gezien, maar het duurde voordat iedereen het door had. Uiteindelijk is dit een logische uitkomst. Het is jammer van het tijdverlies. Mark Koevermans en ik hadden al negen maanden eerder aangegeven dat dit een heilloze weg was. Dan werden er weer allerlei nieuwe technische plannen gemaakt, maar de uitkomst werd er niet beter van. Integendeel. Eerder minder.
Aan het eind van het jaar verscheen het plan rondom Feyenoord City: een gloednieuw gebied in Rotterdam Zuid, waarin het stadion van Feyenoord een van de trekpleisters moet worden. Gudde: “Feyenoord City is een volstrekt andere uitgangspositie. Niet het stadion staat centraal, maar de gehele gebiedsontwikkeling. Er wordt gekeken of het gebied zo ontwikkeld kan worden, waardoor het stadion als aanjager kan fungeren en dat de exploitatie zo uitvalt dat Feyenoord er baat bij heeft. Er zitten enorm veel goede specialisten bij, dus we zijn erg eager om hierin een goede stap te maken. Het mislukken van het HNS-plan vind ik een persoonlijke nederlaag. Al blijf ik dat inhoudelijk nog steeds een goed plan vinden. Maar op het gebied van marketing/communicatie en in het mengen van supporters hebben wij fouten gemaakt. Al blijf ik ook zeggen dat de steun van de gemeente niet optimaal is geweest. Het BAM-traject trek ik mij helemaal niet aan. Sterker nog, wij hebben als directie daarin ons werk gedaan door te zeggen dat dit geen goede optie is. Het heeft tijdverlies veroorzaakt, maar ik zie dat niet als een nederlaag. Integendeel.”
Of Gudde het nieuwe/vernieuwde stadion van Feyenoord mee gaat maken als directeur weet hij niet. ‘’Dat is nog erg ver weg.’’ En ook op de vraag of het nieuwbouw of vernieuwbouw wordt, kan hij nog geen antwoord geven. “In de komende maanden wordt naar locaties gekeken en daaruit moet blijken of nieuwbouw of vernieuwbouw het beste voor Feyenoord is. Dat laten we nog open.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl