nieuws

Cultuurinstelling ToBe definitief failliet

Cultuurinstelling ToBe in de regio Drechtsteden is failliet. Ondanks inspanningen van meerdere gemeenten, bleken de reddingsplannen niet uitvoerbaar. Dat heeft curator Kees van den Bergh donderdag laten weten.
Bij ToBe werkten 125 mensen. Ook hadden 100 freelancers werk via de instelling. ToBe was een muziek- en toneelschool die cursussen gaf aan 5500 mensen in tien gemeenten. Die tien gemeenten droegen de kosten.
Inmiddels is er een opvolger voor ToBe opgericht, waarvan de gemeenten Dordrecht, Ridderkerk en Papendrecht de dragers zijn. De gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht zullen in de vorm van cultuureducatie mogelijk lessen afnemen van deze nieuwe cultuurinstelling.
ToBe in de Hoeksche Waard houdt op te bestaan. De werknemers, die de lessen verzorgden in Oud-Beijerland, Strijen en Binnenmaas, gaan zelfstandig verder.
Lessen
De lessen in de Drechtsteden worden in de eerste twee weken van januari volgens een aangepast rooster gegeven. Daarna worden niet gegeven lessen ingehaald.

Problemen

ToBe verkeerde al een tijdje in financiële problemen. De cultuurinstelling moest vanwege grote tekorten worden gered van de ondergang. Diverse plannen bleken voor de curator uiteindelijk niet uitvoerbaar.
Volgens Van den Bergh was een warme doorstart onmogelijk, omdat Barendrecht niet langer geld in ToBe wilde steken. De gemeente wilde ook niet meebetalen aan de salarissen voor december.
De rechter stak daar een stokje voor nadat Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht een kort geding hadden aangespannen.

Eigen oplossing

Barendrecht heeft na de bekendmaking van het faillissement laten weten dat ze zelf een oplossing wil zoeken voor het muziekonderwijs in de gemeente. Die wil zich naar eigen zeggen blijven inzetten voor cultuureducatie.
De cursisten krijgen daar snel duidelijkheid over, volgens een woordvoerder. Mensen die vragen hebben kunnen vanaf 4 januari terecht op de website van Barendrecht of bellen met de gemeente.
De curator verwijst voor aanvullende informatie voor belangstellenden naar de website van ToBe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl