nieuws

Column: Flikken Rotterdam ging over misbruik

Column: Flikken Rotterdam ging over misbruik
Column: Flikken Rotterdam ging over misbruik
"Hou jij je teringmuil nou maar", zeg ik tegen mijn vrouw en zij verlaat lachend de kamer. Flikken Rotterdam aflevering 1. Het was een ouderwets Hollands televisieavondje.
Ik ben gek op tv-detectives, maar de Nederlandse versies sla ik altijd stelselmatig over. Penoza, Spangen, Baantjer, Flikken Maastricht: ik kan niet tegen het houterige acteren. Maar ja, dit is wel Rotterdam. Toch maar even proberen.
Flikken Rotterdam begint flitsend. Jammer dat ze ook gaan praten. Bij de eerste dialoog begint mijn vrouw op de bank al te hinniken. Huub Stapel als officier van justitie is ok, maar zijn collega praat als een vertaalcomputer.
Baas boven baas: Peter Paul Muller als rechercheur Ben Slachter. In het script staat waarschijnlijk dat hij Rotterdams moet praten. Ken je dat niet horen dan? Nou, nee. "Ik lach de ballen uit me broek", zegt hij met vet Rotterdams accent.
Dat is het sein voor ons in de huiskamer om hem te gaan nadoen. We zijn pas vijf minuten onderweg. Mijn vrouw trekt het niet meer en verlaat de kamer. Ik kijk ambtshalve verder.
Bassie en Adriaan
Dat gemaakte Rotterdamse accent is vreselijk, laten we ons op het scenario richten. Zijn de boeven realistisch? Zucht. Ik weet niet hoe ze heten, maar laat ik deze klunzige zenuwpeesjes gemakshalve B1 en B2 noemen. Voorlopig zit de serie qua niveau dichter bij Bassie en Adriaan dan, pakweg, The Bridge. Al doen ze hun best: de Erasmusbrug komt maar twintig keer in beeld.
Wordt het werk van politie en justitie een beetje realistisch weergegeven? Ik herken een zaal van de Rotterdamse rechtbank. Gek genoeg doen ze net of dat in Amsterdam speelt. Goed, detail. Maar dat je aan het Weena een soort snackloket hebt, waar de politie drugs achter de toonbank bewaart ("uitjes erbij?"), dat wist ik niet.
De echte Rotterdamse recherche heeft gewezen op dit twijfelachtige kantoortje van de politie, maar daar hadden de scenaristen kennelijk geen boodschap aan.
Ook ongeloofwaardig: agent Ben Slachter slaat een inbreker dood en kan de dag erop vrolijk een crimineel een pistool op het hoofd zetten (onderwijl nonchalant zijn auto sturend met de andere hand). In werkelijkheid zou justitie daar een stokje voor steken: eerst de rijksrecherche maar eens onderzoek laten doen naar deze dubieuze diender.
Feyenoord
Helemaal fictie wordt het als Feyenoord een Europese wedstrijd blijkt te spelen, tegen Tottenham Hotspur. Grapjassen. Wel leuk dat er dan een stukje Radio Rijnmond klinkt: echte Rotterdamse stemmen.
De aflevering eindigt abrupt. Ik had niet het idee dat het verhaal al klaar was. Ik kijk naar de eerste reacties op Twitter en die zijn amusanter dan Flikken Rotterdam zelf. Aardige suggestie: volgende aflevering nasynchroniseren, door Rotterdamse acteurs. Oordeel over het acteertalent van Peter Paul Muller: "Wat kan 'ie voetballen, die Ben Slachter…"
Helemaal raak is de volgende tweet: "Politie Rotterdam, kan ik aangifte doen van misbruik van Rotterdam door 020?" De eerste aflevering bevatte schieten, drugs, gijzeling, doodslag. Maar 'misbruik' dekt de lading beter.
Skyline
Misschien komt het ook doordat we het in Rotterdam een beetje zat zijn, al die aandacht voor de stad, al die loftuitingen. "Oh, wat een mooie brug, kijk die Markthal nou, schitterend die skyline"… De hele wereld komt kijken en filmen. We zijn er wel klaar mee. We willen onze stad terug.
Op de aftiteling worden de sportcollega’s van RTV Rijnmond nog bedankt voor hun medewerking. Jammer dat ze de naam van de chef sport verkeerd hebben geschreven. "Ruud van Ons" staat er. Een Freudiaanse verschrijving. Hij is inderdaad van ons. Net als de stad. En pleur nou maar weer op. Zou Ben Slachter zeggen.
Paul Verspeek is rechtbankverslaggever bij RTV Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl