ROTTERDAM

Hoogste punt Zalmhaventoren bereikt: 'Dat feestje komt wel, het hoogste punt loopt niet weg'

De kers op de 215 meter hoge Zalmhaventorentaart: vorige week is het hoogste punt van de bouw bereikt. Normaal gesproken is dat reden voor een feestje, maar vanwege corona zit dat er nog even niet in. Geen ramp, vindt bouwplaatsmanager Frans Quataert. "Dat hoogste punt loopt niet weg", zegt hij nuchter.
Zalmhaventorenfotograaf Fred Smulders kent het gebouw inmiddels beter dan zijn eigen woonkamer. Al 2,5 jaar komt hij meerdere dagen per week op de bouwplaats om de toren te fotograferen. "Ik heb in de put van de bouwplaats gestaan", herinnert hij zich nog. "Het is zó hard gegaan."
De bouwvakkers zijn inmiddels als vrienden gaan voelen. "Ik ben hier echt onderdeel van een team", vertelt Smulders met enige trots in zijn stem. De fotograaf van een bouwproject komt normaal gesproken eens in de zoveel weken langs. "Ik kom hier nu zó vaak, dat het meer mijn collega's zijn geworden."
Frappant detail: Smulders is, naast de Zalmhaventorenfotograaf, ook toekomstig bewoner. Waar hij nu nog dagelijks uitkijkt op de toren vanaf de Hoge Heren, zal hij over een halfjaar van het metershoge uitzicht genieten. "Over een halfjaar zijn de bouwvakkers weg en sta ik hier met mijn nieuwe buren, dat is wel een beetje dubbel. Ik kan ook niet gaan zeggen dat ik iets in mijn huis aangepast wil hebben, terwijl ik hier ben voor foto's. Ik ben gewoon aan het werk", zegt hij resoluut.
De tekst gaat verder onder de foto:
Het uitzicht vanuit de Zalmhaventoren
Het uitzicht vanuit de Zalmhaventoren © Rijnmond

Last van...

Op de bouwplaats dient iedereen zich aan de regels te houden, óók Smulders. "Ik moet echt voorzichtig zijn dat ik geen fouten maak, daar ben ik heel voorzichtig mee. Je wordt gewoon geschorst als je je niet aan de regels houdt." Dat weet bouwplaatsmanager Quataert als geen ander. Al jaren maakt hij Rotterdam onveilig met allerlei bouwprojecten. "Ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de bouwplaats", legt hij uit. "Ik heb al op het plein hier gezeten en bij het eerste project op de Kop van Zuid; ze hebben hier al een paar keer last van mij gehad", voegt hij lachend toe.
Ondertussen geniet Smulders van de laatste paar maanden fotograferen. Genieten ja, want in de afgelopen tijd heeft hij behoorlijk mooie dingen meegemaakt. "Tijdens het Songfestival ben ik 's nachts naar het gebouw gerend om dé foto te maken. Er werd de tekst 'We

Lees meer: Duncan Laurence geëerd en getroost met grote lichtprojectie bij Erasmusbrug

Dat het bereiken van het hoogste punt van de Zalmhaventoren nog niet gevierd is, is voor Quataert niet zo'n probleem. "Misschien dat Mark Rutte half september iets anders besluit, dat we het dan alsnog kunnen vieren. Tja, dan is het iets later, maar dan is het nog steeds het hoogste punt. Dat gaat niet weg", voegt hij lachend toe.

Kijk hieronder naar de reportage over de Zalmhaventoren:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl