nieuws

Ex-cliënte beschuldigt instelling van mishandeling en fraude

Een voormalige cliënte van een zorginstelling in Hoogvliet heeft bij de politie aangifte gedaan van fraude. De 21-jarige vrouw beschuldigt de leiding van de Woonsprong ook van mishandeling. Ze zou zijn geslagen door de leiding.
De vrouw woonde anderhalf jaar in de zorginstelling. Het afgelopen weekeinde is zij door haar familie uit de Woonsprong gehaald.
De vrouw kwam in de Woonsprong terecht omdat zij niet langer kon thuiswonen. Door de jeugdpsychiater werd ze gewezen op de zorginstelling. Halverwege 2014 ging de vrouw er wonen.
De familie kreeg argwaan toen de financiële regie werd overgenomen door de Woonsprong. ''Ik was eindverantwoordelijk,'' zegt de moeder. ''Zonder dat ik het wist ging de Woonsprong haar zaken regelen.''
De ouders probeerden contact met hun dochter te krijgen. Dat lukte niet. Alle communicatiemiddelen zouden in een kluisje worden bewaard. De vrouw kreeg op haar beurt van de leiding van de Woonsprong te horen dat haar ouders zich niet meer om haar bekommerden.
'Hel'
De vrouw zegt in de Woonsprong 'door een hel te zijn gegaan'. Ze zou diverse keren zijn geslagen door de leiding.
Ze zou in de Woonsprong nauwelijks zorg hebben gekregen. De vrouw zou wel allerlei schoonmaakklusjes hebben moeten uitvoeren. Ook moest ze de uitwerpselen en urine van een nest jonge honden opruimen.
Afgelopen weekeinde kon de familie de vrouw via een smoes uit de Woonsprong halen. Inmiddels heeft ze bij de politie aangifte kunnen doen.
Inspectie
Dat het niet goed ging met de Woonsprong bleek half december. Toen verbood de Inspectie voor de Volksgezondheid de instelling om nog langer patiënten te behandelen. Volgens de Inspectie was de zorg ondermaats en werd er gewerkt met onbevoegd personeel.
Een woordvoerder van de inspectie zegt dat IGZ boven op de zaak zit. Zeker nu de Woonsprong de activiteiten onder meer voortzet via de stichting Jonas in Spijkenisse. Ook wordt op Marktplaats door Jonas zorg voor patiënten aangeboden. De eigenaar van Jonas (ook eigenaar van de Woonsprong) zegt dat de zorg via een andere instantie wordt ingekocht.
Gemeente
De gemeente Rotterdam volgt de kwestie eveneens nauwgezet. De Woonsprong mag niet aan kamerverhuur doen. Er dient er nog een rechtszaak over de kwestie. Zolang die zaak loopt, kan Rotterdam niet handhaven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl